Jak jsem (zase) potkal Linux

Jak jsem (zase) potkal Linux

Jak jsem (zase) potkal Linux

Člověk má každých pár let prohlédnout své předsudky a zjistit, zda nezastaraly. Já jsem po osmi letech znovu začal experimentovat s Open Source - a asi se ze mě nakonec stane jeho fanoušek.


Když jsem na přelomu tisíciletí podlehl reklamě na Linux jako operační systém vhodný na domácí workstation i pro laika, tak jsem si šeredně natloukl ústa, počítač jsem měl poloprovozuschopný, a následkem toho jsem opravdu zanevřel na tučňáky a Open Source vůbec.
Když jsem letos hned po Novém roce začal akutně a rychle potřebovat nový server s řadou docela náročných funkcí, nejdříve mne jeden konzultant seznámil s existencí opensourcových redakčních a publikačních systémů, a pak mě druhý konzultant-dobrovolník nakonfiguroval ve World Pressu nový web cannabiscupu. A začal mne jej přes ICQ učit obsluhovat.
P.T. čtenáři mého sloupku zde na serveru Reflexu se jistě shodnou na tom, že jsem poměrně tupý jedinec. Přes tuto nezpochybnitelnou skutečnost se mé první pokusy pod vedením mého učitele-dobrovolníka jeví být úspěšnými, a za měsíc snad budu moci říct, že ten WP umím ovládat. Což mne samozřejmě nejen těší, ale i překvapuje. A jako výsledek jsem samozřejmě změnil i postoj k Open Source. Na domácím počítači jako operační systém se mi skutečně neosvědčil, ale jako server je vynikající.