Zastavme řádění ochranářů!

Zastavme řádění ochranářů!

Zastavme řádění ochranářů!

Tak, jako za komunismu pořádali lidé v západních zemích sbírky ve prospěch stíhaných či na obhajobu disidentů, pořádají nyní čeští chovatelé sbírku ve prospěch soudu s německými ochranáři.

Tak jako za komunismu pořádali lidé v západních zemích sbírky ve prospěch stíhaných či na obhajobu disidentů, pořádají nyní čeští chovatelé sbírku ve prospěch soudu s německými ochranáři.
Jde o to, že v německé spolkové zemi Hesensko byl nedávno schválen zákon, který zakazuje chov nebezpečných exotických zvířat - třeba vodní želvy kajmanky, kterou mám doma. Stávající chovy kupodivu nebyly vybity, nyní zakázaná zvířata v soukromých chovech smějí žít dál, ale pohlaví musí být chována odděleně a chovatelé nesmějí zvířata množit. Za zákonem - a za řadou dalších omezení chovatelů v Německu - stojí ochranářská organizace Pro Wildlife, jejímž cílem je dosáhnout úplného zákazu chovu volně žijících zvířat v péči člověka.
Její protipól - německá herpetologická organizace DGHT - chystá proti zákonu ústavní žalobu. A na ni shání peníze sbírkou, kterou podporují i české chovatelské servery (například teraristika.cz).
Je dojemné, jak se z ochranářů - z jevu na začátku více než sympatického - pomalu stává jedno z nejvážnějších ohrožení svobody dnešní epochy. Už i letos mají pěkný úspěch - druhého ledna se jim podařilo prosadit zákaz pořádání největší tradiční ptačí burzy v Bavorsku ve Straubingu.