Radar proti čemu?

Radar proti čemu?

Radar proti čemu?

Nejnovější zpráva americké tajné služby, že Irán přestal už před několika lety vyvíjet atomovou bombu, jistě potěší. Jaké argumenty ve prospěch amerického radaru u nás však po tomto zjištění zůstaly?


Radar měl monitorovat rakety, které měly letět odněkud z Iránu směrem k eutoatlantickému civilizačnímu okruhu a které měly nést perskou jadernou hlavici. A z Iránu šel léta strach, tato země je sice islámská, ale na rozdíl od celé řady muslimských zemí jsou její obyvatelé kaukazoidi, běloši, kteří by byli schopni válku s námi dotáhnout do konce.
Nyní se ukazuje, že drahé, politicky problematické a náročné zařízení jménem americký radar proti Persii vlastně nepotřebujeme, ale česká politická reprezentace, alespoň její vládní část, po zbudování tohoto zařízení volá dál.
Bylo by načase, buď s tím skončit, nebo vysvětlit veřejnosti, že radar měl od samého počátku monitorovat Rusko, a ne Írán. Jinak jsou totiž argumenty pro jeho dokončení ve světě, v němž Persie atomovou bombu nemá, dosti chabé...