Benešův Temelín

Benešův Temelín

Benešův Temelín

Rakušáci konečně otevřeně a na plnou hubu řekli, že jejich chronická protitemelínská kopřivka není projevem strachu o jadernou bezpečnost, ale jenom vybublavšími hluboce zakořeněnými protičeskými postoji.


Rakouský parlament založil novou komisi - pro revizi Benešových dekretů. Kromě Zelených, kteří její vznik nepodpořili, orgán sjednotil všechny čtyři tamní zbývající politické strany. Požadavkem je zrušení dekretů. Dlužno dodat, že podobnou komisi mají Rakušané ještě jednu, tentokrát pro zrušení Temelína.
Zatímco útok na Temelín bylo přece jen možné vydávat za projev ekologického smýšlení, útok na Benešovy dekrety už není ničím jiným než rozdmycháváním dávno vyhaslých problémů, frustrací a animozit, kterých může být z obou stran hranice spousta. Rakušané z důvodu, který mi zůstává utajen, prostě nemají rádi Čechy (kteří na ně dle mých zkušeností zvysoka kašlou).
Zpochybňovat Benešovy dekrety je historický nesmysl, stejně jako je nesmysl zpochybňovat prvorepublikové pozemkové reformy. Ty události se prostě již staly a už s nimi nehneme, byť je jistě provázelo mnoho nespravedlností. Rakušané nyní tím, jak se vměšují do našich vnitřních záležitostí a křísí mrtvé duchy, oživují duchy mnohem hrozivější - duchy iracionálních sousedských animozit, kterých jsme se v Česku alespoň směrem k Rakušákům dávno zbavili.