Veverka Huli prezidentem

Veverka Huli prezidentem

Veverka Huli prezidentem

Sociální demokracie stále váhá, koho postavit do boje o prezidentské křeslo proti Václavu Klausovi. Ve hře zůstávají tři kandidáti - ekonom Jan Švejnar, exministr Jiří Dienstbier a vědec Václav Pačes. Jejich jména signalizují, že tatíčkovská tradice při obsazování křesla hlavy státu je ohrožena a že budoucí prezidentský kandidát bude muset mít výrazně jiné charakteristiky, než ti v předchozích prezidentských volbách.


Jak první porevoluční prezident Václav Havel, tak jeho nástupce Václav Klaus bezchybně odpovídali tradiční české představě o prezidentovi republiky. V obou jmenovaných pánech prostě pokračoval tatíčkovský kult, který máme v Česku už od první republiky, od Tomáše Masaryka. Oba dva jsou - byť zcela odlišnými - výraznými osobnostmi, za kterými se je možné sjednotit.
Nynější hledání Klausova protikandidáta však naráží na klíčový nedostatek tatíčků a osobností vůbec na české politické a veřejné scéně. A jména protikandidátů, která jsou ve hře, ukazují, že ČSSD už proti Klausovi ani žádného tatíčka stavět nechce a že spíše hledá kandidáta, který nikoho, ale skutečně nikoho neurazí.
Proto se domnívám, že i ta tři jména proti Klausovi jsou špatnou volbou. Má-li být prezidentem člověk, na kterém se shodnou všichni, nebo přesněji proti kterému nebude nikdo nic mít, jsou i momentálně diskutovaná jména příliš zatížená. Švejnar je liberál, Dienstbier levičák a Pačes je plešatej. Prostě nemohou projít. Má-li sociální demokracie skutečně v úmyslu vybrat prezidenta, kterým nikoho nenaštve, pak má v Čechách jen dvě možnosti. Buď to bude Jára Cimrman, nebo veverka Huli.



Související články:

Petr Holec: NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY