Testy na trávu a řidičák

Testy na trávu a řidičák

Testy na trávu a řidičák

První fámózní (od slova fáma) mail přišel do redakce z freemailu, byl podepsán jen křestním jménem a popisoval strašnou story. Policie prý zastavila auto, mladému řidiči nařídila test moči na drogy, a protože test pozitivně reagoval na trávu, mladík na místě přišel o řidičák.


Moc se mi to nezdálo - jednak jsem si nedovedl představit, jak se při silniční kontrole provádí test moči, za druhé je to s testováním na přítomnost marihuany trochu složitější. Test moči či potu ukáže přítomnost či nepřítomnost cannabinoidů, to jest, zda dotyčný kouří trávu, ale neřekne, jestli je zkouřenej. Cannabinoidy - látky z konopí - totiž dělíme na aktivní a neaktivní. Aktivní je onen slavný delta 9 tetrahydrocannabinol, účinná látka marihuany. Ten z těla zmizí po šesti hodinách. Neaktivních cannabinoidů je spousta a spojuje je to, že nepůsobí na lidskou psychiku, nefungují jako droga. Z těla se odbourávají týdny až měsíce. Kuřák trávy má v krvi THC asi šest hodin po jointu, neaktivní cannabinoidy ještě týdny poté. Proto nelze považovat močový či potní test za důkaz, že je onen testovaný pod vlivem marihuany, případně zkouřenej.
Na žádost o upřesňující informace k naší cause mi odpověď nepřišla, proto jsem historce nevěnoval pozornost, dokud se neobjevila další skoro stejná - tentokrát přišla přes slavnou protidrogovou nadaci a mělo se jednat o potní test. Výsledkem měl být opět odebraný řidičák. Proto jsem dopravní policii poslal dotazy, jak to vlastně s testováním trávy dělají a zda se kuřák trávy, který má v těle spoustu neaktivních cannabinoidů, musí bát, že přijde o řidičák, přestože neřídí zkouřenej. Odpověď přišla obratem:
„Mám pochybnosti, zda váš čtenář vylíčil celou záležitost podle pravdy. Postup je následující: test, o kterém hovoříte, je stejně jako test na přítomnost alkoholu pouze orientační. Pokud je pozitivní, vyzve policie řidiče, aby se podrobil lékařskému vyšetření, na které ho odveze. Pokud řidič lékařské vyšetření odmítne, policisté mu zadrží řidičský průkaz a věc je následně předána správnímu orgánu.“ Podepsán vrchní komisař kpt. Pavel Hanták.
Srdečně děkuji za odpověď, potěšila. Především tím, že policejní metodika je v souladu s vědeckými poznatky a nehrozí žádné bezpráví. Neřídíte-li zkouření a naměří-li vám neaktivní cannabinoidy, malér nehrozí, v nejhorším přijdete o řidičák na pár dní, do doby, než přijdou (negativní) výsledky testů krevního rozboru.