Levice v krizi

Levice v krizi

Levice v krizi

Nedělní Otázky Václava Moravce předvedly, že v Česku není nic jako moderní levice, se kterou by se dalo počítat v normálním politickém životě. Pánové Bohumil Sobotka za ČSSD a Jiří Dolejš za KSČM předvedli, že opravdu nejsou životaschopnou alternativou pravice.


Naše státní kasa potřebuje důkladnou revizi hospodaření a reforma veřejných financí není alůrem nějaké svévolné party politiků, ale nutností. Pokud se něco nestane, pokud k nějaké reformě nedojde, zadluží se naše země do kolapsu.
Reforma, kterou nyní do Sněmovny předkládá koalice, byla jedním z témat pořadu, a zatímco skutečný ministr financí Kalousek byl přes koaliční nejednotu docela v pohodě, oba opoziční stínoví levicoví ministři - komunista Dolejš a sociální demokrat Sobotka - moc v klidu nebyli. Zatímco Kalousek navrhuje - spolu s celou koalicí - alespoň něco, nějakou cestu k nápravě veřejných financí, levice nenavrhuje nic.
Komunista Dolejš jednoduše prohlásil, že pro jejich partaj je navrhovaná reforma nepřijatelná, a tak pro ni hlasovat nebudou. A basta. Sociální demokrat zase prohlásil, že návrh reformy je pozměňovacími návrhy nereformovatelný a tudíž jeho partaj zavrhne reformu jako celek. A basta.
Oba levé pány zcela zjevně - ve stínu jejich stranických a mocenských zájmů - nezajímá, že bez reformy naše země poputuje k bankrotu. Je opravdu škoda, že se zde dvacet let po revoluci nalevo nenajde nikdo konstruktivní.