Soumrak nácků

Soumrak nácků

Soumrak nácků

Pečlivý čtenář Reflexu jistě zaznamenal, že již několik let nepíšu o našich lysých spoluobčanech - neonacistech. Poslední demonstrace pravicových radikálů přesvědčivě ukázala, že nezájem si ultrapravice opravdu zaslouží. Vymírá.


Třicátého, první prázdninový den, demonstrovali před Úřadem vlády pánové (přesněji - partajgenossen) z Dělnické strany a Národního korporativismu. Kdo jsou oba subjekty? Podívejme se na web národní strany:
Projev Mgr. Ladislava Malého, člena vedení DS: „Nehrály v případě odsouzení Vlasty Pechance roli jiné okolnosti, například jeho známé nepřehlédnutelné politické postoje, jež svou přímočarostí a mravním nábojem křičí do křivé tváře současnému pokryteckému režimu? Jestliže ano, jestliže tomu tak je, pak Vlasta Pechanec je politický vězeň! Na tyto otázky nechť si odpoví každý sám. Ale sám za sebe volám: hanba naší policii, hanba naší justici!“ Poznámka na vysvětlenou - Vlastimil Pechanec je neonacista odsouzený za rasistickou vraždu Roma Oty Absolona, otce dvou malých dětí, na sedmnáct let vězení.
Jiný projev stejného autora: „Dvacátého sedmého srpna v Praze v Badeniho ulici, blízko stanice metra Hradčanská. Policajti tam brutálním způsobem přepadli pokojnou skupinu mladých lidí, kteří chtěli před budovou velvyslanectví státu Izrael vyjádřit svůj nesouhlas s válkou v Libanonu.“ Poznámka na vysvětlenou - policie tam rozehnala ozbrojenou demonstraci neonacistického Národního odporu.
A Národní korporativismus? Ti popisují svou poslední demošku následovně: „Po třetí hodině se průvod vydal do centra města, kde Soňa Vilingrová přednesla stanovisko NK týkající se životního prostředí. Během průvodu zaznělo i nové heslo "bílé Čechy", které mělo vyjádřit obavy některých účastníků shromáždění nad globálním oteplováním Země, které má za následek úbytek sněhu na Českých horách. Poté byla akce ukončena.“
Takže oba subjekty jsou vymezeny poměrně jasně. A nyní proč už o nich vlastně v Reflexu nepíšu? V době, kdy jsme jim tam věnovali prostor, se k neonacismu a dalším mutacím extrémní pravice hlásilo asi pět tisíc hlavně mladých lidí. Na demošku před Úřad vlády v první prázdninový den přišla podle iDNES asi třicítka, podle mého zvěda přesně čtyřiadvacet ultrapravičáků. Tato ideologie se ve své společenské závažnosti a rozsahu dostala tam, kde je třeba chov zpěvných cvrčků.