Blokujte Vídeň!

Blokujte Vídeň!

Blokujte Vídeň!

Rakouští aktivisté ohlásili na příští pátek další blokádu česko-rakouských hraničních přechodů. Chtějí tentokrát zablokovat dokonce dvanáct ze šestnácti existujících. Důvodem blokády je, že rakouská vláda dosud nepodala na Českou republiku žalobu kvůli nedodržování dohod z Melku.

Minulá blokáda ze sedmadvacátého dubna uzavřela deset ze šestnácti existujících přechodů. Tím bylo zpruzeno několik stovek a možná tisíc lidí, kteří nemají s Temelínem vůbec nic společného. Dohody z Melku o tom, že česká strana bude rakouskou neprodleně informovat o všech temelínských nehodách, jsou dodržovány – Rakušané dostávají informace i o běžných technologických událostech. I kdyby však dodržovány nebyly, nikdo z lidí zdržených na zablokovaném hraničním přechodu nemůže k nápravě nic učinit. Přesto se rakouští protitemelínští aktivisté opakovaně a cílevědomě soustředí na pruzení nezúčastněných.
Naše vláda nemůže s rakouskými blokádami vůbec nic dělat, proto by se celé záležitosti měla ujmout občanská společnost. Když rakouští aktivisté blokují naše přechody, je čas na to, aby čeští aktivisté začali blokovat vjezdy do Vídně – nebo alespoň Mariahilfer Strasse. Je samozřejmé, že by tím byli zpruzeni nevinní Vídeňáci, kteří nemají s protitemelínskými aktivisty pranic společného. Můžeme však předpokládat, že by si podobné akce všimla rakouská média a diskuse o blokádách českých hranic by tím dostala nový rozměr. Takže – který občanský spolek začne pořádat zájezdy do Vídně?