BISkokracie

Když odstoupil - po vlastní úvaze samozřejmě, a dobrovolně!!! - policejní prezident, trochu mne zamrazilo. Ne proto, že bych měl jakékoliv důkazy o jeho nevině ve všech causách, které se na něj valí ze všech stran. Zamrazilo mne, protože bych o těch causách neměl vůbec vědět.

V aféře biolíh mohl Husák varovat některé aktéry podezřelé z korupce, že se na ně chystá policejní zátah. Husákova přítelkyně Jitka Mitisková v minulosti pracovala pro StB. Měl náznaky o chystané vraždě podnikatele Františka Mrázka, a nic neudělal. To ví každý čtenář Mladé fronty Dnes, a pan Kmenta se díky článkům, kterými to „odhalil“, stal renomovaným zdrojem předpovědí o budoucnosti státních úředníků v ČR. Kariérní vývoj vysokého státního úředníka se totiž v poslední době odvíjí především od toho, co na něj BISka práskne či nepráskne Kmentovi z MF Dnes. Nepráskne-li, úředník úředníkuje, když tajná služba rozhodne, že má doúředníkovat, má MF Dnes několik dní o čem psát a úředník, je-li tak profesionální a rozumný jako byvalý policejní prezident, ještě rád reginuje sám. Když nerezignuje, tak se Kmentovi pustí ještě jedna pecka, a úředník je následně odvolán.
Zdánlivě to vypadá jako veřejná kontrola, ve skutečnosti se takový režim, kde je moc postavena na únicích kompromitujících informací z tajné služby, nazývá BISkokracie.