Veverka Hulimpijská

Mladá Fronta Dnes vyhlásila soutěž o maskota pražské olympiády, bude-li. Na podnět čtenářů a fanoušků veverky Huli jsem její portrét v olympijském znění již odeslal do redakce.


Primátor Pavel Bém, který propaguje myšlenku olympiády v Praze, fandí veverkám. "Na letišti v Letňanech žije nejpočetnější kolonie syslů v České republice, tím je Praha výjimečná," uvedl pro MF Dnes. Ta obratem vypsala čtenářskou soutěž. Primátor pak předložil médiím neumělý obrázek roztančeného sysla, který je obklopen olympijskými kruhy jak cvičenkyně na spartakiádě. Sysel je, jak známo, veverka. Jeho výskyt v okolí Letňan však nikoho neopravňuje k tomu, aby z tohoto hamižného, nemotorného a obtloustlého hlodavce dělal sportovní symbol.
Je-li některá z veverek skutečně ztělesněním mrštnosti, pružnosti a pohyblivosti - vlastnostmi každého sportovce - nejde o sysla, ale o veverku obecnou (Sciurus vulgaris). Ta přece pobíhá z větve na větev a skáče ze stromu na strom!
Konání olympijských her v Praze by kromě mrštnosti veverek mělo zohlednit i specificky pražské jevy. Jak známo, naše republika má světové prvenství v počtu šestnáctiletých, kteří okusili marihuanu. A celé skupiny mladých Angličanů do Prahy skutečně nejezdí sportovat, ale kalit. Proto by symbolem pražské olympiády neměla být obyčejná veverka, ale veverka Huli.


Věřím, že v tomto smyslu rozhodne i nejdříve redakční porota v MF Dnes a následně i čtenáři.