Gripeny aneb slibný konec demokracie

Aféra s gripeny, která se nám začala mile rozvíjet a která je zřejmě jednou z prvních, nastřádaných za osm let socanování, co se nyní provalí. Šedesát miliard korun, o které tam šlo, je opravdu hodně peněz - dost na to, aby se demokracie otřásla.


V České republice nikdy demokracie netrvala více jak dvacet let, pak přišla totalita. Nyní žijeme v demokracii osmnáctým rokem... Návrat totality v úplnosti je už v naší zemi díky evropské intergaci ČR vyloučen, vždy však zůstává otevřená možnost ostře represivního, policejního státu s přísnými zákony, které jsou ještě přísněji vymáhány - obzvláště v marginálních, pro lidská práva však velmi citelných oblastech. V malém můžeme vidět tvrdší stát a represní systémy například na Slovensku a v Polsku, kde jsou (u Slováků) mladí lidé zavíráni na vazbu kvůli gramu trávy. To samé se děje v Polsku, ale tam je navíc ještě ilegální potrat. U nás je snadno představitelná možnost nástupu podobného systému, podobně represního státu, a je i zjevné, kdo by byl nositelem tohoto konceptu - dejme tomu policejní demokracie. Stačí dát v příštích volbách silnou většinu Jiřímu Paroubkovi, a přituhnutí celé společnosti je zajištěno. Co by však mohlo vést k podobnému vývoji a pohnutí mysli národa?
Stačí jen ještě několik podobných caus jako jsou gripeny. Všechny zásadní korupční skandály, které se v hlavním zpravodajství řešily dosud, jsou obvykle v řádech usmolených stovek milionů. Šedesát miliard má přece jen jinou váhu. Stejně tak má jinou váhu zamýšlená čorka nějakého starosty Péti při rekonstrukci nějakého baráku, než obchod se stíhačkami, které mají desetiletí chránit náš vzdušný prostor. Takový obrovský skandál - na rozdíl od třeba desítek nejrůznějších Péťů - skutečně narušuje víru voliče v demokracii jako systém. Zformulováno: „Když už se krade i v tak závažných oblastech a na tak vysoké úrovni řízení, nelze v tomto zřízení věřit už vůbec ničemu.“
Následným krokem je pak volba toho politika, který slíbí přísné represe, utažení opratí, či prostě jen to, že „s nimi zatočí“. Proto musí být gripenová aféra co nejpečlivěji vyšetřena a zveřejněna, aby bylo jasné, který konkrétní viník z které konkrétní politické strany to má na triku a půjde za to před soud. Jinak, pokud by se vyšetřování rozplynulo do ztracena, ohrozí aféra s gripeny nejen vládu, která s ní nemá naproto nic společného, ale důvěryhodnost demokracie vůbec.