Nadějné rozhodnutí soudu

Městský soud v Praze dal zapravdu pořadatelům pochodu proti americké radarové základně v ČR. Jejich pochod magistrát zakázal, podle rozhodnutí soudu byl zákaz neoprávněný. V demokracii je možné, aby si úředník, pokud se děje v jeho obvodu demonstrace, kterou fakt nemůže skousnout, vzal na ten den dovolenou a ve svém volnu šel na protidemonstraci ty demonstranty, co mu vadí, vypískat. Není možné, aby tu demonstraci, co mu nevoní, zakázal. Zakazovat shromažďování sebenesympatičtějším občanům je v demokratickém systému vyloučeno. To je úřední zvůle.

Městský soud v Praze dal zapravdu pořadatelům pochodu proti americké radarové základně v ČR. Jejich pochod magistrát zakázal, podle rozhodnutí soudu byl zákaz neoprávněný.
V demokracii je možné, aby si úředník, pokud se děje v jeho obvodu demonstrace, kterou fakt nemůže skousnout, vzal na ten den dovolenou a ve svém volnu šel na protidemonstraci ty demonstranty, co mu vadí, vypískat. Není možné, aby tu demonstraci, co mu nevoní, zakázal. Zakazovat shromažďování sebenesympatičtějším občanům je v demokratickém systému vyloučeno. To je úřední zvůle.
Je skutečně skvělé, že se terčem zvůle stali něškodní blouznivci z hnutí Ne základnám! a ojedinělá ultralevice. Soud ani všichni, co se jim rozhodnutí magistrátu nelíbilo, nemuseli řešit problém, že se zastávají například neonacistů. Byť těm vlastně takto předem demonstraci magistrát nikdy nezakázal. Zastat se iniciativy Ne základnám! - byť ti lidé jsou podle mého soudu v úplnosti pomýlení - na cti neubere.
Rozhodnutí soudu je velmi dobrou zprávou pro všechny - ukazuje, že alespoň někdy u nás dnes instituce netvoří jednotnou (či národní) frontu a že občan má standardními prostředky dovolání. Někdy.