Pěstování konopí není zločin!

Až dosud policie chápala nález konopí, ve kterém byl větší obsah účinné látky, delta9-tetrahydrocannabinolu, než 0,3 procenta v sušině, jako důkaz trestného činu výroby drog. Rozhodnutí Nejvyššího soudu do této praxe přináší zásadní průlom.


Judikát je v plném znění velice dlouhý a jde o klopotné čtení, přesto ho zájemcům vřele doporučuji. Pro ty, kdo se spokojí s citátem:
Z usnesení Nejvyššího soudu 3 Tdo 687/2006: "Samotné pěstování rostliny konopí (rod Cannabis), které zvláštní zákon považuje za omamnou látku ve smyslu ustanovení § 195 odst. 1 tr. zák., nelze zároveň ztotožňovat s pojmem výroby omamné nebo psychotropní látky podle § 187 tr. zák. Tak by tomu mohlo být jedině v případech, pokud by rostlina konopí byla sklizena a následně došlo k jejímu neoprávněnému zpracování v procesu, v němž by jako vstupní komponent byla dále upravována, a to buď do stavu způsobilého již ke spotřebě (marihuana), anebo k získání psychotropní látky THC (tetrahydrokanabinolu)."
Přeloženo z řeči úřední: Pokud u někoho najdou „ostré“ kytky, důkazem o výrobě drog bude muset být něco dalšího - sušené kytky, kuřácké pomůcky a podobně. Samy kytky důkazem výroby drog nejsou - stíhání se tak vyhnou všichni, kdo si pěstují konopí pro okrasu nebo například na konopnou mast.