Ano základně, ano proti demonstracím!

Magistrát hlavního města Prahy, který v historii takto v předstihu nezakázal jedinou neonacistickou demonstraci nebo průvod, zakázal odpůrcům amerického protiraketového radaru pochodovat Prahou. Soudruzi z magistrátu se spletli v letopočtu.


Radar amerického protiraketového systému u nás potřebujeme jako sůl - naše republika je chráněna členstvím v NATO, protiraketový systém bude chránit i nás, a tak je umístění radaru na našem území alespoň malou splátkou za bezprecedentní bezpečí před válečným konfliktem nebo okupací, kterému se nyní čeští občané těší.
Proto je třeba v úplnosti odmítnout argumenty stoupenců iniciativy Ne základnám! Jejich tvrzení často vůbec nijak nesouvisí s realitou, na jedné z jejich demonstrací jsem se například dozvěděl až mystickou blbost: Na protiraketových raketách podle aktivistů mají načerno být přidělány jaderné hlavice a ty budou ve stratosféře jadernými výbuchy „sundavat“ mezikontinentální střely ajatoláhů!
Tohle blouznění je směšné a není třeba se ho nijak děsit, i když nesouvisí s realitou. A i blouznivec má v demokratické společnosti právo vyjádřit svůj postoj, i kdyby to byl postoj, že se mají zakázat vepřové řízky. I když snahu demonstrantů musíme odmítnout v úplnosti, ve věci jejich konfliktu s magistrátem se jich musí každý slušný člověk zastat. Ano, omezili by na několik minut dopravu - rozhodně ne více než karavany fotbalových fanoušků z jiných měst, táhnoucí na stadiony obklopené kordony policistů nebo skandující průvody neonacistů. Ani náckům, ani hooligans však magistrát jejich radovánky nezakazuje - proto je opravdu nehorázné, že se úředníci pokoušejí omezovat ústavně zaručená práva právě neškodným blouznivcům.