Chválabohu, jenom sedm mrtvých

V souvislosti s řáděním sériového vraha v havlíčkobrodské nemocnici se objevují nejrůznější dobře míněné iniciativy, které chtějí opakování podobných kauz zabránit, a navíc se objevuje silná kritika havlíčkobrodské nemocnice. Obojí je poněkud mimo mísu.


Zdravotnictví je obor lidské činnosti, který se bezprostředně potkává se smrtí. Proto pokaždé, když se v minulosti objevil sériový vrah - zdravotník, byla série jeho obětí velmi dlouhá. Často jde o desítky mrtvých. Smrt je ve zdravotnictví totiž neodmyslitelnou součástí všedního dne, obzvláště na náročnějších odděleních je smrt denním návštěvníkem, a její přítomnost proto nikoho nepřekvapí.
Sedm obětí vraha řádícího v Havlíčkově Brodě je proto - spíše než důvodem ke kritice havlíčkobrodské nemocnice - důvodem k pochvale vedení zařízení. Odhalit vraždícího zdravotníka se totiž podařilo už ("jen") po sedmi vraždách, což je mnohem dříve, než u podobných kauz, které nedávno proběhly v Německu. To svědčí o mimořádné svědomitosti, pečlivosti a dobré práci vedení havlíčkobrodského špitálu - obvykle bývají série obětí mnohem delší, než dojde k odhalení.
Proto prosím všechny kritiky tamní nemocnice: Pokud máte pocit, že sedm mrtvých je hodně, máte pravdu. Pokud si však myslíte, že mohl být vrah odhalen dříve - ano, mohl. Vzhledem k situaci a zcela mimořádné obtížnosti odhalení člověka, který tam, kde se stejně umírá, pomáhá umřít i těm, kteří ještě nemusí, je ona sedmička "brzy" než "pozdě".