Tak nám zakázali cukr...

Evropská unie umožnila, aby se dalo výhodně zpeněžit omezení produkce cukru u nás - a tak se holt nebude pěstovat cukrovka.


Příběh je jednoduchý: Eurokkarie vytvořila systém, že na výrobu cukru se udělují kvóty, které jsou prodejné v Bruselu úředníkům zpět. Jakási dotace za to, že cukr, kterého je dost, nevyrábíte. Licence se udělují paradoxně nikoliv výrobcům suroviny, ze které se cukr vyrábí a jejíž jiné užití je velmi limitované, ale konečným výrobcům cukru. Ti by se samozřejmě bez výrobců suroviny - pěstitelů řepy - neobešli, ale přesto mají licence „za ně“.
Když některý cukrovarník - jako se stalo u nás - usoudí, že bude výhodnější kvóty, co dostal od státu, prodat v Bruselu a nezdržovat se s nějakým cukrem, země a její zemědělci, kteří jsou pro onoho cukrovarníka zcela nezbytní, nesmějí pěstovat, respektive - nikdo od nich nesmí cukrovku koupit a vyrobit z ní cukr.
Jde o naprostý nesmysl uměle vytvořený byrokracií a je doslova učebnicové pozorovat, jak díky samoúčelnému rozhodnutí úředníků nebude na místech, kde ji pěstovavali dvě stě let, růst řepa. Nějak věc dlouze soudit skutečně nemám náladu, není snad třeba. Je to zvůle v čisté podobě. Jen doufám, že příště úředním rozhodnutím eurokratů nezakážou českým veverkám neplánovaně skákat.