Bordel v erbu

Jedenáctého října televize NOVA oznámila zarážející zprávu: Originál státního znaku České republiky se ztratil. Situace je to poměrně trapná, ale dává nám příležitost zamyslet se, zda nejde o signál vyšší moci, že by ve znaku naší republiky mělo být něco jiného.


Dvouocasý lev, který je na ztraceném státním znaku hned dvakrát, má hluboký vnitřní heraldický význam. Původně totiž byli tito typicky čeští lvi dva a stáli za sebou, ovšem průběhem času díky typicky české povaze ten druhý lev vlezl tomu prvnímu do zadku tak hluboko, že z něj čouhá už jen jeho chvost. A proto ten původně v řadě první stojící lev nyní vypadá jako dvouocasý.
Onen státní znak, kde kromě dvou orlic byl náš tradiční dvouocasý symbol, je buhužel nyní tam, kde se již dlouho nachází ten druhý lev. Originál je v nenávratnu a mít státní znak, který se ztratil, je opravdu trapné i pro novou zemi Evropské unie, jako jsme my. Čím jej však nahradit? Je heraldickou tradicí, že znak musí vyjadřovat nějakou typickou vlastnost, podle které je majitel erbu vždy snadno pozná.
Pro Čechy to bude teoreticky snadné, horší pak bude výtvarná realizace. Vždyť - jak esteticky ztvárnit bordel?