Když zahulit, tak v Jugošce!

Blíží se doba dovolených, a proto by si všichni, kdo vyrážejí za hranice, měli uvědomit: Ne všechny evropské země, zvláště pak ty postkomunistické, mají příčetnou drogovou legislativu!


Chorvatsko je známé vysokou mírou úcty k individuálním občanským svobodám, tolerancí a liberalismem. První přesvědčivý důkaz o hluboce lidských kvalitách chorvatské demokracie nacházíme už v minulosti, za druhé světové války. Tehdy v Chorvatsku panující Hrvatska ustaša stranka (ustašovci) byla stejnou nacistickou stranou, jako byla v Hitlerově Německu NSDAP.
Další lekci demokracie poskytli Chorvaté Evropě za balkánských válek. Přestože největší pozornost na sebe poutají válečné zločiny Srbů, ani Chorvati se nemusí za nic stydět - jejich váleční zločinci se v době balkánských válek dopouštěli stejných zvěrstev jako Srbové.
Nyní demokratický vývoj Chorvatska vedl k tmu, že Chorvatsko brzy přijme novou protidrogovou legislativu. Jak uvedla třicátého června MF Dnes, až s tříletým pobytem za mřížemi bude muset počítat ten, koho chorvatská policie přistihne při kouření marihuany. Nové zákony se budou vztahují i na zahraniční turisty...
Takže chcete-li si na dovolené v Jugošce pořádně zahulit, nezapoměňte mi po návratu (to jest za tři roky) zavolat do redakce. Reportáž o tom, jak se vám líbilo v chorvatském kriminálu, jistě zaujme mnoho čtenářů.