CHCETE JE? aneb Útulek pro opuštěné želvy

Článek o tom, jak byl úřady pro média vyroben případ pašeráka vzácných želv, najdete ve čtvrtek v Reflexu. Ovšem už nyní mohu prozradit, že oněmi "vzácnými želvami", kvůli kterým je onen pašerák "ohrožených zvířat" ve vazbě, byly želvy nádherné.


Když jsem prakticky ověřoval na českém internetovém trhu plazů, jak vzácná je "eleganska", dostal jsem se do tristní situace. Mám to teď doma samou želvu, po první, ze které jsem měl radost, jsem jich dostal ještě řadu nevyžádaných a v emailu mám nabídku na několik stovek. Jinak řečeno - v České republice je v současnosti v těžké bytové nouzi několik stovek nenáročných, milých, hezkých a zábavných želviček. Jsou zcela zdarma, nepodléhají žádné ochranářské buze**ci a já jich mám jednak dost doma a především - mám na několik stovek těchto želv adresu.

CHCETE JE? Po jedné je to samozřejmě také možné, ale lepší všechny a systémově. Psích útulků je plno, i útulek pro veverky existuje, ale realita ukazuje, že to nestačí. Má však někdo, prosím, kapacitu na provoz útulku pro opuštěné želvy? Pokud ano, mailujte na mluvci.veverky(zavináč)huli.biz. Předám vám nabídky chovatelů, co se svých želv potřebují zbavit.
Pokud nevíte, o kterou želvičku se jedná, zde základní údaje: Želva nádherná, jmenovitě její poddruh Trachemys (dříve Pseudemys, Chrysemys, občas i Graptemys) scripta elegans je nejčastěji chovanou želvou vůbec. Ta malá zelená akvarijní, s červenýma ušima (ne nadarmo anglicky "Red-ear"). V současnosti žije kromě Skandinávie a Grónska ve všech zemích, kde se jí podařilo uprchnout chovatelům. Ostatních sedmnáct poddruhů bylo dosud chováno méně, neboť nemají červené uši. Jinak se chovají naprosto stejně jako red-ear, po vyhození do přírody Evropy kromě severu přežívají, na jihu se mohou i množit.

Základní on-line příručky k chovu: ??? Spory o název (v angličtině): ? Googlegalerie: ?