Šílenec je u moci!

Vážený pane Doležale, pozdravujte ode mne veverku! František Viktor Čelakovský. Tento stručný text jsem nalezl v mailu a k němu fotoreportáž ze sprayerské akce - výběr těch nejlepších fotek vidíte níže.


Co dodat?
Vážený pane Čelakovský! Veverka Huli srdečně děkuje za pozdrav a je potěšena Vaší důvěrou. Zároveň však jako její mluvčí a ochránce zvířat musím vyjádřit i jisté znepokojení nad tím, že Huli nad Vašimi akcemi několik hodin tak těžce přemýšlela, až jsem o ni měl strach.
Veverku totiž napadlo, že graffiti byly odjakživa záležitostí mladých lidí, kteří se vůbec nezajímají o politiku, že graffiti bývalo kombinací adrenalinového sportu a teritoriálního chování. A že v momentě, kdy mladí (a rok od roku více apolitičtí) lidé začínají používat v graffiti jako motiv své tvorby komentáře politického reality naší země, je něco hodně v nepořádku. Ne se sprayery samozřejmě, ale s vládou této země.
Takže na závěr: Přestože si veverka i její tiskový mluvčí to, co píšou sprayeři na fotkách, myslí už delší dobu, protože jsou cyničtí, rezignovaní a skeptičtí. Nyní jsou však oba znepokojeni. Je-li ona skutečnost, kdo v této zemi premiéruje, i apolitickým mladým lidem tak zjevná, že se z ní stává motiv graffiťácké tvořivosti, je fakt zle.
A my optimisté víme: BUDE HŮŘ!