Pět let za dvě kytky?!?!?!

Policejní komisař SKPV Prachatice vyhotovil dne 18. srpna usnesení o zahájení stíhání obviněného /images/Redaktori/jxd_aktual.jpg muže z trestného činu "nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů". Skutku se dopustil tím, že u místního potoka za moštárnou v obci Zdíkov, okr. Prachatice chtěl zasadit a zde pěstovat dva kusy v kontejneru přepěstovaných rostlin konopí setého (Cannabis s.), které obsahovaly látky canabioidní povahy včetně látky delta 9-THC.

Policejní komisař SKPV Prachatice vyhotovil dne 18. srpna usnesení o zahájení stíhání obviněného dvacetiletého muže z trestného činu "nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů". Skutku se dopustil tím, že u místního potoka za moštárnou v obci Zdíkov, okr. Prachatice chtěl zasadit a zde pěstovat dva kusy v kontejneru přepěstovaných rostlin konopí setého (Cannabis s.), které obsahovaly látky canabioidní povahy včetně látky delta 9 -THC.
Usnesení o zahájení trestního stíhání vypracováno na podkladě šetření SKPV Prachatice ve spolupráci s orgány OOP Vimperk a provedené expertízy. Věc nadále vyšetřují prachatičtí kriminalisté. Na telefonický dotaz MF Dnes tisková mluvčí prachatických policistů vysvětlila, že muži hrozí až pět let vězení... A myslela to vážně.
Přitom - podle našeho právního systému je obligatorním, nutným znakem trestnosti činu jeho společenská nebezpečnost. Je možné, že prachatická protidrogovka mladíka podezírá, že chtěl z vyrobených drog po jejich prodeji do zahraničí nehorázně zbohatnout. Pěstoval-li si však ony dvě kytky pro sebe, zajímalo by mě, v čem svým jednámím ohrozil či poškodil společnost, kde je společenská nebezpečnost jeho konání.
Společenskou nebezpečnost pěstování konopí pro vlastní potřebu vidí jeden z posledních apoštolů represe a oponent nového vládního, racionálního protidrogového zákona - poslanec Říha z KDU-ČSL. Nijak ovšem netají, že je pouhým emisarem templáře plukovníka Komorouse. Co pěkného na podporu svých postojů říká, můžete slyšet na záznamu besedy Reflexu s ním.
Vládní návrh jde v nejbližších dnech do Parlamentu a při té příležitosti bude pan poslanec prezentovat Komorousovy represivní a zdraví mládeže ohrožující bludy. Doufejme, že jim Parlament nepodlehne.