Cabaniss, ne Cannabis!!!

Naděje, že americká War on Drugs jmenováním nového diplomatického sboru USA končí, se ukazuje jako lichá. Novým velvyslancem Spojených států amerických bohužel není pan Cannabis. Novým velvyslancem USA v České republice je William Cabaniss (64), republikán a podnikatel ze státu Alabama. Souzvuk obou slov je čistě náhodný a nevyjadřuje v žádném případě pozitivní vztahy nového pana velvyslance k marihuaně. Škoda.


Jinou horkou novinkou drogové scény v ČR je teatrální převoz českých pašeráků heroinu z thajských kriminálů připomínajících koncentráky do České republiky.
Causa má dvě strany. Pašeráci heroinu jsou parchanti a měli by být přísně trestáni. Kdyby je dostali naše úřady, dostal by ten mladší (který byl hrubě manipulovaný organizovaným zločinem) tak pět až sedm let. Ten starší tak desítku. To jsou velmi, velmi přísné tresty - změní celý život.
Oni dva Češi, které úřady po letech práce konečně dostaly domů, však za své - nezpochybnitelné a těžké - zločiny zaplatili. Byli ve vězení v zemi jiného civilizačního okruhu, jiného konceptu lidských práv. Sedm let v thajském kriminálu je dostatečným trestem za všechny zločiny kromě vraždy a znásilnění dítěte.
Ano, když je úřady pustí (což by dle mého názoru udělat měly, argumenty výše), ztíží se vydávání podobných pro příští roky. Pokud ovšem - po hrůzné lekci, kterou causa dvou navrátivších se pašeráků snad pro veřejnost byla - někdo další poveze hero z Thajska, asi už nebude mít ani smyslu se o cokoliv v jeho prospěch pokoušet. Udělá to totiž jen úplný blb.