Belgie legalizovala...

Vypsal jsem nedávno petici za policistu stíhaného za pár kytek konopí. Přišlo skoro dvě stě podpisů. Všem signatářům děkuji - ale archy nepředám. Nelze obtěžovat prezidenta republiky dvěma sty podpisů, sama realita ukázala, že doba konopného aktivismu končí. Konopí se stává běžnou rozumně řešenou složkou života, v Čechách zatím v návrzích místopředsedy vlády Petra Mareše ...

Vypsal jsem nedávno petici za policistu stíhaného za pár kytek konopí. Přišlo skoro dvě stě podpisů. Všem signatářům děkuji - ale archy nepředám. Nelze obtěžovat prezidenta republiky dvěma sty podpisů, sama realita ukázala, že doba konopného aktivismu končí. Konopí se stává běžnou rozumně řešenou složkou života, v Čechách zatím v návrzích místopředsedy vlády Petra Mareše, v civilizovanějších zemích jsou na tom lépe. Cituji z oficiálního překladu zákonů, které platí v Belgii od prvního června:
Dospělý, u něhož bude nalezeno do 3 gramů sušeného konopí nebo hašišové pryskyřice a nebudou u něj shledány žádné přitěžující okolnosti ani známky problematického užívání, bude napomenut a/nebo mu bude uloženo pokuta ve výši 15-25 euro. Tatéž sankce bude udělena, pokud bude pěstovat jednu rostlinu konopí. Pokud bude tento jedinec přistižen v průběhu jednoho roku s konopím znovu, bude mu udělena pokuta ve výši 26-50 euro, a při třetím takovém přečinu v období jednoho roku po druhém může být potrestán také vězením v délce 8 dnů až 1 měsíce. Konopný olej ani konopné cukroví nemohou být považovány za určené k osobné spotřebě, a to bez ohledu na množství.
Pokud byl zjištěn prvek rušení veřejného pořádku, jako užívání v přítomnosti dětí, poblíž škol nebo kasáren, může trest dosáhnou odnětí svobody v délce 3 měsíců až jednoho roku a/nebo pokuty ve výši 1000 až 100 000 euro. Pokud bude prokázáno problematické užívání, bude přestupci přidělen case manager (obdoba našeho probačního úředníka), a dostane se mu terapeutického poradenství. Ve všech případech bude látka zabavena.
Tresty za držení ostatních drog zůstávají stejné: odnětí svobody od tří měsíců do pěti let.
Marešův návrh je něco podobného. Kéž by prošel!!!!

Plný text zprávy v angličtině zde.