Spočítejte si,...

Spočítejte si,...

Spočítejte si,...

...vy přemoudřelí, že ačkoli je Praha město budované od středověku geniálními stavebníky, je to přece jen už dávno...

...vy všichni přemoudřelí, že ačkoli je Praha město budované od středověku geniálními vládci a stavebníky, je to přece jen už stovky let zpět...
Rastr vnitřního města byl spoluvytvářen za osobní účasti Karla IV. a dalších kvalitních tvůrců, ti však pracovali na zakázce pro pár desítek tisíc obyvatel, trochu dobytka, koně a několik set slavných cizinců a vědců. I navazující vývoj Nového Města, které je dnes základem centrální pražské urbanistické kompozice, probíhal opravdu v průběhu několika set let.
Pak trochu přituhlo a přišlo jakési ochlazení. Přelom devatenáctého a dvacátého století našel ještě pohádkově krásné provinční město bez výrazných pravomocí a stvrdil status quo.































Po mnoha dalších letech, která svým způsobem využila dané prostředí, se dnes budí davy „měničů“. Ti nahrávají nechvalně známým, nevzdělaným, chvály i prostředků chtivým politikům a jejich přisluhovačům. Protože jak jinak by se dalo pohlížet na zásahy, které bohužel město hloupě poškozují? Jak jinak hodnotit kroky, jenž ve svém dopadu Prahu postupně znemožňují a ničí?
Měli bychom se zamyslet nad tváří a výhodami válkou nezničeného prostředí a přihlédnout k rolím, které Praha hraje, a k možnostem, jež jako středověké město má (ano, páni konšelé, Praha je opravdu úžasné středověké město). Místo toho v naší pseudodemokratické společnosti předkládáme nápady, které jsou nejen k smíchu.
Už jsem zde komentoval zúžení magistrály v Legerově ulici (SMRTELNÉ NEBEZPEČÍ), když tu se začaly objevovat sny a plány na přestavbu Karlova náměstí. To je sice jedním z největších v Evropě, ne-li na světě, ale současně je i nenahraditelnou dopravní křižovatkou osobní a veřejné dopravy. S tím se bohužel musí počítat, protože síť případných tunelů není v Praze kromě smíchovské strany nejen vybudována, ale ani uvažována. Auta a lidé prostě na Karlově náměstí zůstanou. Populistické kydy, které tento stav zpochybňují a sklízejí za to volební preference, jsou falešné, zákeřné a ulhané.
Pokud chceme mít fungující Prahu, musíme přemýšlet jinak. A kácet stařičké a impozantní stromy, jak se také v návrzích objevuje, to je už opravdu to nejpodlejší získávání bodů.


Další články z rubriky JINÉ MĚSTO naleznete ZDE


Související články:

Problematice zúžení magistrály v Legerově ulici se Josef Vomáčka věnoval v článku SMRTELNÉ NEBEZPEČÍ (Reflex online, 30. 1. 2009)
Zúží-li se jakémukoliv živému organismu přívod živin či energie podobným způsobem, dochází k vypočitatelným následkům. Někdy hned, někdy později, ale bez výjimky vždycky...