Knihovny ve stínu

Knihovny ve stínu

Knihovny ve stínu

Začátkem března se definitivně zavře voda nad vítězným projektem nové Národní knihovny. Vyprší totiž ...

dvouletá lhůta, kdy byl „majetkem“ Prahy. Po smrti Jana Kaplického bude projekt patřit jeho dědicům a studiu Future Systems.
Dva roky virtuální knihovna zaměstnávala politiky, úředníky, právníky, architekty, příznivce architektury i čtenáře internetu, novin a časopisů. Od teď pravděpodobně jen vytrvalé obdivovatele architekta Kaplického nebo jeho blobu.




Mezitím poněkud v tichosti – v porovnání s megashow kolem Národní knihovny – vyrostla jiná národní knihovna a také v Praze. Ta naopak v březnu otevře svoje dveře – i když zatím jen knihám, které se sem přestěhují z Klementina.
Jde o Národní technickou knihovnu v Dejvicích postavenou v sousedství fakult ČVUT – stavební, architektury a strojní. Její tvůrci jsou z ateliéru Projektil (Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister, Petr Lešek).
Je to už druhá „jejich“ knihovna. Ta první, ve tvaru písmene X, stojí v Hradci Králové a byla otevřena v loňském roce. Dejvická je tvarována do písmene O a v září by mohla být v plném provozu.



Už dlouho jsem neviděla novou stavbu, která by tak lehce vklouzla do okolního veřejného prostoru a současně jej zpříjemnila. Podle představy architektů by se opravdu mohla stát srdcem kampusu, a to nejen z nutnosti kvůli studiu.
Právě proto, že jde o technickou knihovnu, ponechali její tvůrci obnaženou technickou výbavu objektu. Tahle „střízlivá“ stavba sice neaspiruje na Pritzkerovu cenu (nejprestižnější ocenění ve světové architektuře), ale pozornost si jistě zaslouží. Stejně tak jako knihovna hradecká.




Další články z rubriky JINÉ MĚSTO naleznete ZDE


Související články:


KAPLICKÉHO FUTURE SYSTEMS (Reflex online, 16. 1. 2009)
Další informace o PROJEKTIL ARCHITEKTI naleznete na adrese www.projektil.cz.

Přehled laureátů Pritzkerovy ceny naleznete na adrese www.archiweb.cz.
Autorkou fotografií je Andrea Lhotáková www.andreal.net.