Top temná pražská místa

Top temná pražská místa

Top temná pražská místa

Velkou módou se prý stává takzvaná dark turistika. Lidé si i o dovolené chtějí „užívat“ místa, kde došlo k nějaké tragédii. Praha nezůstává s nabídkou pozadu.


Do první desítky nových turistických temných destinací v České republice se probojovaly hned tři pražské lokality: Václavské náměstí (kde se upálil student Jan Palach), kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici (v němž zahynuli po atentátu na Heydricha parašutisté) a Vyšehradský hřbitov se Slavínem (kde mají hroby někteří významní lidé našeho národa).
Tahle nabídka mi přijde kromě toho, že je nesourodá a nesouměřitelná, taky pěkně morbidní. Ne že bych měla něco proti tomu, aby zahraniční turisté navštěvovali tato místa – ale dělat z nich atrakce pro digitální fotoaparáty? Kdo o ně má zájem, ten si je najde i bez cestovních manažerů.
Mimochodem – těch dark míst je v Praze nepřeberné množství, stačí osvěžit paměť nebo zalistovat v té či oné historické publikaci. Jen nedávný 21. srpen nám některá opět připomněl. Takže pokud by se výrobci bedekrů nechtěli pouze houpat na módní vlně, pěkně by se zapotili.



Více o anketě agentury CzechTourism: Terezín zvolen „nejtemnějším“ turistickým místem v Česku (www.kudyznudy.cz)