Přirozená architektura – přirozený svět

Přirozená architektura – přirozený svět

Přirozená architektura – přirozený svět

Ten, kdo sleduje současnou českou architekturu – a vlastně ji sledujeme dnes a denně všichni, i když každý jinde a každý jinou – nemůže si nevšimnout prací a postojů Martina Rajniše. Jeho díla jsou lehce identifikovatelná – pracuje totiž zejména s těmi nejjednoduššími, hrubě opracovanými, dřevěnými polotovary, prkny, hranoly, kládami, špalíky.


Ty s kolegy skládá v hráně, věže, domy, sklady, často i v komplikovanější stavby, jakými jsou populární poštovna na Sněžce, fořtovna v Písku či hangár na Scholzbergu. Jeho stavby nejen ladí s prostředím, pro které jsou určeny, ale vždy také ilustrují zásadní a základní Rajnišovy zásady. Občas je prezentuje ve svých přednáškách nebo článcích; jsou přijímány jako mnohovrstevná žhavá poselství o našem životě, o naší době. Rajniš totiž hovoří o krizi – krizi architektury, a tím i o krizi společnosti.
Připomíná, že jsme součástí přírody, tam můžeme najít společnou řeč se všemi lidmi na zemi. Máme v sobě lásku k přírodě logicky zakódovanou a nezničitelnou generacemi žijícími v „moderní“ době.
Výstava děl Martina Rajniše v Galerii Jaroslava Frágnera, mimo jiné velmi sličná a příjemně dřevěně barevná, jasně a důrazně připomíná pojmy, nad kterými je dobré se zamyslet, právě teď, na počátku finální ropné krize. Hovoří totiž o vzniku, existenci a zániku, hovoří o proudech energie, o svobodě, symbióze, adaptabilitě a dalších pojmech a vazbách, které se prolínají nejen architekturou a stavitelstvím, ale celým naším životem.
Nechte si touto výstavou trochu pročistit mozek, nebojte se jí, uvidíte „jen“ hromady prken, žádnou rafinovanou vymývárnu. A až se nadechnete, a to myslím proběhne, vyjděte ven a navštivte Rajnišův Zenový dům umístěný za galerií. Tam si v dřevěném obalu, sedíce na bílých polštářcích, můžete odpočinout a probrat si ony myšlenky, které k vám, doufám, na výstavě dolehly.



Další informace, foto a video:

Galerie Jaroslava Frágnera
Martin Rajniš Architektonická Kancelář
archiweb.cz


Související články:

Petr Volf: JINÉ DOMY 08 : DŘEVĚNÁ MODERNA
Tomáš Feřtek: UŽ JSTE VIDĚLI POŠTOVNU NA SNĚŽCE? (Reflex online, 24. 8. 2007)
Petr Volf: SNĚŽKA 542 91 (Reflex č. 33/2007)