Druhý Hrad v Dejvicích?

Druhý Hrad v Dejvicích?

Druhý Hrad v Dejvicích?

Chcete vidět ideovou kopii Pražského hradu i s nádvořími, paláci, a zejména s chrámem sv. Víta, jak trůní nad prostorami dnešního dejvického nádraží? A navíc ještě plní všechny dopravní funkce toto místo zatěžující – od metra přes vlaky, tramvaje i magistrálu, majíc v předpolí Kaplického veselou knihovnu?


Nebo krásné zelené stráně, otočené na slunečnou (opět hradní) stranu, skrývající však nejen obytné domy, ale celé moderní dopravně-obchodní centrum tamtéž? Chcete vidět, kterak si mladé architektonické ateliéry z celé Evropy, účastníci mezinárodní soutěže Europan.cz, poradily s prostorem dnešního dejvického nádraží? To se totiž stalo jedním míst vybraných pro pravidelné soutěžní bienále, které probíhá v Evropě už od roku 1988.
Chcete vidět kupy zajímavých nápadů a myšlenek, které jsou (kvůli tomu, že se v Čechách – oproti západním zemím – z řady důvodů takovéto projekty zásadně nerealizují) vždy představeny pouze na výstavách? Chcete na tom být informačně lépe než volení zástupci lidu, kteří se o modelaci názorů, nápadů, projektů, variant ve svém politickém životě příliš nezajímají?
Tak zaskočte do 14. dubna na výstavu Europan.cz 9 do pražské Galerie Jaroslava Fragnera – uvidíte řadu skvělých myšlenek, kterým nejenže neschází dokonalý nadhled a nadsázka, ale také humor či důvěra v sílu moderních technologií. Ale také víra v to, že ona soutěž, které autoři dali více než dva roky života, je k něčemu dobrá. Navštivte přehlídku, která Vás možná osloví, a zamyslete se nad tím, proč jen Vás.
Tato soutěž přinesla po dvaceti letech existence v celé řadě zemí více než osmdesát realizací, které jí nejen dodaly legitimní tvář, ale potvrdily její životaschopnost a úroveň. U nás máme ale jiné starosti, že?
Poznámka: Bylo to jedno z velmi těžkých evropských zadání – místo, které Praha bude muset v dohlednu vyřešit. Leží v sousedství vysoce urbanizovaných elegantních Dejvic, případné Kaplického knihovny a prostoru prozatímních staveb s tramvajovou křižovatkou, vlakovým nádražím, stanicí možné rychlodráhy, přestupní stanicí metra (znalci vědí, že tu v budoucnu bude přestupní stanice tří linek metra), podzemním automobilovým tunelem s nedalekým výjezdem a živou pozemní automobilovou tepnou.



Více o soutěži na stránkách www.europan.cz.