Tma nad Letnou

Tma nad Letnou

Tma nad Letnou

Šílené plány se rodí bez ohledu na panující režim. A odnese to, jak jinak, Letná. To napsal v listopadu do této rubriky Jiné město Dan Hrubý. Tušil, jakou bude mít pravdu – že za pár měsíců tlak na Letnou vzroste ještě na mnohonásobek?


Zopakujme si: více velkoměst světa i Evropy si zakládá na volných prostranstvích, která z určitých, někdy náhodných důvodů, udržují ve svých centrech. Tato místa mají nejrůznější poslání a občasná využití, v podstatě však slouží všude podobně - pro volný čas a odpočinek svých obyvatel na straně jedné a jako určité optické, energetické a urbanistické vyrovnání dalších, většinou přetížených a únavně živých částí města. Praze se podařilo Letnou izolovat od nejrůznějších megalomanských realizací shodou pro nás šťastných okolností vlastně celé dvacáté století.
Na téma Letná jako volný prostor probíhaly poslední dobou celé vědecké konference, diskuze v masových médiích, výstavy, semináře na odborných školách a všechny se stejným závěrem – díky za Letnou!
Pohlédněme však na dnešní stav: jakoby se zodpovědní v tomto městě a v této zemi utrhli ze řetězu a zcela bez ohledu na celou řadu logických daností (proboha, v této zemi máme snad i odborníky!) zacházejí s letenskou plání jakoby s investiční plochou a rezervou města, která čeká na využití a sebezničení. V tuto chvíli už máme před očima: stavbu vjezdu do tunelového systému Blanka, který pláň viditelně ničí a omezuje (jakoby nemohl stát o kus dále na západ), výstavbu navazujících podzemních garáží (které budou sloužit pouze nárazově při akcích na Národním fotbalovém stadionu), vidinu zmíněného národního fotbalového megastadionu, který vytvoří úžasný vykřičník nad severní částí pláně, pokusy o stavbu megaknihovny (zde nemusím citovat), takřka realizovaný „dočasný“ zásah do severního okraje Letenských sadů pro objížďku automobilů právě kvůli tunelu Blanka (s následnou smrtí vzrostlých stromů, které už nikdy nevyrostou), plány na přeložku konečné stanice tramvají k budově ministerstva vnitra na východní části pláně (jakoby by byla tak zapotřebí…), nově pak Archeologické muzeum, volně na konečnou stanici a ministerstvo navazující (jakoby muselo stát právě tam), moderní koncertní síň (která měla stát na místě dnes už tiše skomírajícího nákupního velecentra Palladium na náměstí Republiky v logickém kulturním centru evropského města Prahy), vodní nádrž na zavlažování jižních svahů letenské stráně (kdyby tamtéž šílená zahradnická lobby nevykácela přirozené divoké zalesnění a křoviny, které nikomu nevadily, sucho by se neobjevilo), nové schody na dvou místech pláně, propojení s Jelením příkopem (patrně lanovkou, ach…), doufám že ne aquarium či jinou podobnou legrácku…
A když už jsme v tom stavění, pokračujme – dosaďte si cokoliv, co vám jen trochu přebývá… Opravdu to všechno odnese Letná? Opravdu se podepíšeme takovýmto způsobem pod nenahraditelnou ztrátu logického městského volného odpočinkového prostoru? Opravdu.



Související články:

Dan Hrubý: LETNÁ PROBOUZÍ ŠÍLENSTVÍ (Reflex online 22. 11. 2007)