„Karlovo náměstí, přestup na linku G“

„Karlovo náměstí, přestup na linku G“

„Karlovo náměstí, přestup na linku G“

V době, která je v otázce další výstavby nových linek metra či prodlužování původních poněkud rozpačitá, jsem našel něco, co mne příjemně překvapilo – svou odvahou, velkolepostí i neobvyklostí.


Na webových stránkách Tomáše Rejdala, které jsou prezentovány jako metroweb.cz, si můžete prohlédnout zajímavou vizi rozvoje pražského metra sahající zhruba ke konci tohoto století.
Vždy jsem postrádal v této oblasti nějaké jasné koncepce, cíle, ideje – a hle, našel jsem je, bohužel na zcela neoficiálních, byť velmi elegantně graficky i obsahově zpracovaných stránkách. Ti, co zažili rozvoj metra například v blízké Vídni anebo ve vzdáleném Madridu, by takovéto koncepce mohli pokládat za možné, městu v dohledné budoucnosti sloužící a v případě úspěchu kandidatury Prahy na pořádání olympijských her přímo za nutné. Čas však hraje proti, možná i nedostatek peněz.
Ale denní zkušenost ony plány jen potvrzuje – vždyť taková linka G, jejíž část by vedla mezi Karlovým náměstím a náměstím I.P.Pavlova, linka D v oblasti Žižkova či část linky E mezi Hradčanskou a Vltavskou by byly plné v okamžiku. Zahuštění linek metra podle koncepce pro rok 2100 by v centru Prahy (ale i v jiných částech města) výrazně omezilo povrchovou dopravu a posunulo by cestování v metropoli dále ke kvalitě. Možná by zmizelo ono nelichotivé: „Přijel jsem sockou…“.
Však se na to snové metro podívejte (www.metroweb.cz, v sekci budoucnost / fikce), stejně sedíte u internetu, a zasněte se. Praze přece patří velké vize! A v tomto případě by navíc sedělo ještě jedno slovo – smysluplné.