Konečně hotel

Konečně hotel

Konečně hotel

Ač se nám to po drastických pražských zkušenostech možná nezdá, v New Yorku se začaly šmahem prodávat hotely, a hle, přebudovávají se na bytové jednotky. Takže nejen hotel Plaza u Central Parku, kde z pietních důvodů zůstane 350 pokojů a 500 dalších se změní na družstevní (!) byty, ale tento týden se otevře dalších šest nových bytových komplexů z hotelů, které byly prodány v loňském roce.


Pražská situace, jak mnozí z nás poznali na vlastní kůži, je zcela jiná. Raketovou rychlostí se vystěhovávají obytné domy (dnes dokonce i bývalé banky, kancelářské budovy, kláštery), aby se po nákladných přestavbách, často za skřípotu památkářských zubů, měnily na hotely, byť s velmi podivnou a pochybnou atmosférou. Citlivý host zajisté pozná, že sídlí v bývalém 2 + 1. Ti motorizovaní budou postrádat garáže, jiní zase hotelový bazén. Nenajdou velkou hotelovou kavárnu s vysokými stropy a velmi často se nedočkají ani teplého jídla.
Netuší, že nově vložená technologická struktura (stoupačky, koupelny, všelijaká vedení, záchranné schodiště atd.) z domu vytvořila jakýsi druh riskantního ementálu, který samozřejmě časem předvede, co umí. Najmutí dělníci z atraktivních zemí východu, kteří si nemohou přečíst žádný z německých, anglických či francouzských návodů, vložili do výsledků své práce další časované bomby… A vyhlédnou–li hosté z oken, uvidí naproti podobný hotel a brzo zjistí, že v jejich ulici na Starém Městě prakticky už nikdo jiný než turisté nebydlí. Jsou v pasti – duté skořápce, která lže a předvádí Prahu, ale jako místo bez vlastních obyvatel a struktur.
Přesto bych rád své smutné lkaní přerušil příjemnou tečkou. Lze pochválit alespoň jednu novinku – opravdový nový hotel! Nikoliv typický pražský podvod. V Praze na Národní třídě, na místě bývalého Sportturistu, byl podle projektu architektů Marka Chalupy, Štěpána Chalupy, Tomáše Havlíčka a Martina Rusiny dokončen hotel Metropol, který má dvě podzemní podlaží a osm nadzemních s hotelovými pokoji. V přízemí je restaurace a kavárna, která svým elegantním řešením doplňuje výrazný místní charakter velkoměstského bulváru. Je zcela otevřená a, podobně jako pokoje ve všech patrech, zastíněna velkými látkovými slunolamy.
Hotel byl po zásluze oceněn v soutěži Stavba roku Cenou Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Přejděte na druhý chodník a pokochejte se barevnou elegancí, pracující striktně s odstíny šedé a černé, skleněnou potištěnou fasádou, prostě hotelem, který nelže a po mnoha letech přináší do centra Prahy skutečně moderní a elegantní architekturu.