Americká ofenzíva v kraji opia

Americká ofenzíva v kraji opia

Americká ofenzíva v kraji opia

Američané zahájili v Afghánistánu největší ofenzívu od porážky tálibánského režimu v roce 2001. Jejím cílem je připravit vzbouřence o bezpečné základny a také je oddělit od zdroje jejich financí – od opiového máku.



Zhruba čtyři tisíce amerických vojáků začaly na konci týdne obsazovat jihoafghánskou provincii Hílmand. Většinou se jedná o příslušníky americké námořní pěchoty, pro něž je tato akce největším podnikem od konce vietnamské války v sedmdesátých letech minulého století.
Cílem je ukázat před srpnovými afghánskými prezidentskými volbami, že síly NATO a afghánské vlády jsou v zemi stále pánem. Dosud totiž byli v provincii Hílmand vládní vojáci jen v pěti ze třinácti tamních okresů. A v těch jen v hlavních střediscích. Zbytek provincie fakticky ovládal Tálibán.
Druhým cílem operace je přetnout zásobovací trasy mezi Pákistánem a Afghánistánem a znemožnit tak volný pohyb povstalců. A konečně je tu třetí, zatím nevyřčený, ale možná nejdůležitější cíl – snaha oddělit Tálibán a jeho pohrobky od finančních zdrojů. Přes proklamovanou nenávist k omamným látkám získává totiž Tálibán část svých financí z obchodu s opiem a heroinem ať už přímo, nebo nepřímo vybíráním daní od jeho pěstitelů.
Právě provincie Hílmand produkuje polovinu afghánského opia. Američané zatím nesdělili, co chtějí s produkcí opiového máku udělat. Pravděpodobně se buď pokusí zajistit prostřednictvím rozvojových programů jeho pěstitelům náhradní obživu, nebo – a to byla dosud americká taktika v Afghánistánu – nechají obchod s opiem být, pokud nebude příliš na očích a pokud si z něj nebude svůj „desátek“ vybírat Tálibán.



Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA