Obhajoba Davida Dukea

Obhajoba Davida Dukea

Obhajoba Davida Dukea

Bývalý šéf Ku-Klux-Klanu byl minulý týden zatčen v Praze a následně musel opustit republiku. Můžeme sice jásat, že rasista byl vyexpedován z Čech, ale jednání úřadů tentokrát poněkud zavání „policejním státem“.

David Duke, jeden z bývalých šéfů Ku-Klux-Klanu byl minulý týden zatčen v Praze a následně musel na příkaz policie opustit republiku. Můžeme sice jásat, že rasista byl vyexpedován z Čech, ale jednání úřadů v jeho případě poněkud zavání „policejním státem“.

Opravdu nechci hájit názory člověka s antisemitskými sklony a žvásty o bílé rase. Na druhou stranu by i v Čechách měla existovat jasná pravidla platná pro všechny a policie by extremisty neměla zastrašovat, nýbrž chytat. Příklad Duke bohužel ukazuje, že tomu tak není.
David Duke přijel do Čech a byl tu zadržen a obviněn z trestného činu „propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka“. Měl ho spáchat svojí knihou, jejíž český překlad vyšel týden před zatčením. Podle českého zákona mu hrozily až tři roky vězení. Nakonec byl ale propuštěn s tím, že státní zástupkyně nepožádala o uvalení vazby, neboť mu hrozí jen „nízký“ trest. České úřady tedy Dukeovi alespoň nařídily opustit republiku.


Každého přitom napadne hned několik otázek:
Pokud úřady věděly, že Duke nějaký trestný čin pravděpodobně spáchal a chystá se ho údajně spáchat znovu svojí plánovanou přednáškou, proč jednoduše nezabránily jeho vstupu do Čech?
Jsou tři roky natvrdo opravdu tak málo, že obviněný nemá být zadržován, protože nehrozí, že uteče a nedostaví se k soudu?
A konečně, proč mu byl zakázán další pobyt v ČR, když je jasné, že po svém odjezdu se už k soudu rozhodně nedostaví?
Celé to poněkud zavání tím, že české úřady a policie na Dukea „nic neměly“. Místo aby ho nechaly mluvit na plánované přednášce, odříkat rasistická hesla a pak zatkly, vsadily na jednoduchou administrativní šikanu. Je to určitě méně namáhavé než dostat extremistu před soud a následně za mříže.

Jenže jakmile tenhle postup jednou použijeme na nepříjemnou a poněkud odpornou osobu, proč jej příště nepoužít na další „nepohodlné“ lidi? A kam nakonec takovýhle postup povede? Takhle nějak totiž plíživě vzniká policejní stát.


Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA (Reflex online)