„Nevládky“ varují NATO

„Nevládky“ varují NATO

„Nevládky“ varují NATO

Jedenáct významných nevládních organizací varovalo včera před posíláním vojáků do Afghánistánu...

Jedenáct významných nevládních organizací varovalo včera Severoatlantickou alianci před chybami jejích vojáků v Afghánistánu a stěžovalo si na jejich špatný postup při rekonstrukci země. Jenže vojáci mají především chytat teroristy a o rekonstrukci Afghánistánu by se měla starat hlavně afghánská vláda.
Organizace, které poskytují pomoc Afghánistánu, jedné z nejchudších a nejvíce vyzbrojených zemí světa, upozornily ve zprávě nazvané „Caught in the Conflict“ šéfy zemí NATO na chyby, kterých se v zemi dopouštějí. Varovaly také před plánovaným zvyšováním počtu cizích vojáků, které podle nich může vést k dalšímu prohloubení chaosu. Kritizováni byli nepřímo i Češi, kteří působí v Afghánistánu v rámci Aliance.
Nevládkám – jako je ActionAid či celosvětově působící Oxfam – vadí, že vojáci příliš málo dbají na ochranu civilistů před teroristy, Tálibánci či bandity. Alianční vojáci podle nich porušují místní zvyky a zásady slušného chování a popuzují obyvatelstvo proti sobě. Navíc díky spolupráci s humanitárními organizacemi v rámci takzvaných Provinčních rekonstrukčních týmů (Češi řídí jeden z nich se sídlem v Lógaru) to prý vypadá, že i členové nevládek vlastně slouží vojákům či dokonce místní vládě.
Nevládky také varovaly před vytvářením nových ozbrojených sborů z místních kmenů či před uplácením místních stařešinů, velitelů a politiků ze strany vlády a spojeneckých – myšleno hlavně amerických – vojáků.
Ve většině věcí mají humanitárci pravdu: cizí vojáci skutečně porušují místní zvyky, občas netrefí útočiště teroristů a bomby padají na nevinné lidi a jejich postup při rekonstrukci se často zaměřuje na malé nebo nesmyslné projekty, jako je třeba výstavba veřejných záchodů na neobydlených místech.
Jenže vojáci by v Afghánistánu především měli pochytat teroristy a vzbouřence a k tomu jim velmi dobře může posloužit i uplácení místních autorit nebo vytváření provládních milicí. Na rekonstrukci záchodů specialisté opravdu nejsou a také jim to nepřísluší. Pokud by si měli humanitárci na někoho stěžovat a někoho varovat před špatným postupem, je to především afghánská vláda, která je ve zprávě kritizována jen velmi opatrně.



Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA (Reflex online)


Související články:

Marek Hudema: NOVÁ AMERICKÁ STRATEGIE V AFGHÁNISTÁNU BUDE FUNGOVAT (Reflex online, 30. 3. 2009)
Po nedávném projevu amerického prezidenta Obamy je jasné, že se USA dohodnou alespoň s částí radikálních afghánských islamistů na spolupráci a že hodí přes palubu prezidenta Afghánistánu a možná i šéfa pákistánského státu...