Rusko, ropa a černá díra

Rusko, ropa a černá díra

Rusko, ropa a černá díra

Rusko je feťák, který je závislý na své droze. V případě Moskvy jde o peníze vydělané díky vysoké ceně vyvážené ropy. Jenže ceny ropy padají a tak se mohou vedle Evropy otevřít i černé díry plné problémů, které se zdály vyřešené už před lety.


Rusko pro udržení vyrovnaného státního rozpočtu potřebuje prodávat barel ropy alespoň za sedmdesát dolarů. Loni ho prodávalo v průměru dokonce za více než devadesát dolarů. Minulý týden ovšem stál barel ruské ropy typu Urals jen něco přes čtyřicet dolarů a to byla jeho cena ještě vyšponována obavami z důsledku nepokojů v Palestině.
Podobný pád jako cena ruské ropy zaznamenal i ruský rubl. Ten ztratil oproti loňskému listopadu vůči euru zhruba 20 procent své hodnoty. Analytici očekávají, že letos poroste ruská ekonomika sotva poloviční rychlostí oproti loňsku. Možná se dokonce spíše než růst bude konat propad.
Hůře než na samotné centrální Rusko pochopitelně dopadne krize a propad kursu rublu na vzdálené regiony. Jedním z nich je Kaliningradská enkláva, ruské území uprostřed Evropské unie obklíčené Polskem a Litvou. Tohle území dnes funguje jako vrata pro dovoz věcí z Evropy a také jako výkladní skříň Ruska na Západě. Jenže s ekonomickým obratem tohle skončí. Dovozy zdraží a odběratelé v Rusku ubudou. Už teď začaly továrny v Kaliningradu dovážející díly z Evropy s omezováním výroby a propouštěním.
Území, které kdysi kvůli rozbujelé prostituci, pašování a dalším nelegálním činnostem označovali evropští úředníci za „černou díry“ Evropy, se snaží zabránit svému propadu militarizací, zbrojní výrobou a státními dotacemi. Otázkou je, zda to bude stačit nebo zda se „černá díra“ Evropy znovu otevře.



Foto Tomáš Tesař
Reportáž Marka Hudemy z Kaliningradu RUSKÝ VŘED NA TĚLE EVROPY vychází dnes v Reflexu č. 4 (na internetu bude článek dostupný od 29. 1. 2009).


Související články:

Ondřej Soukup: KONEC ROPNÉ POHÁDKY (Reflex č. 49/2008)
„Tři velcí exportéři ropy, Írán, Venezuela a Rusko, dávaly najevo ambice změnit světovou rovnováhu sil, nyní musí své ambiciózní plány přehodnocovat ...“
Marek Hudema: Causa BAREL ROPY (Reflex č. 50/2007)
„Je to neuvěřitelná kariéra. Barel, původně nevýznamný sud slanečků, dnes hýbe osudy světa. Jeho název se stal synonymem ropy a automobilistům v Evropě i ve Spojených státech běhá z jeho ceny mráz po zádech ...“