Ráj fajnšmekrů

Díval jsem se na tu reklamu skrz okno bufetu Burger King na pražském autobusovém nádraží Florenc. Několika světovými jazyky vykřikovala: ČESKÉ OBČERSTVENÍ. Obsahem sdělení bylo něco jako: NAJEZTE SE HEZKY ČESKY.

Díval jsem se na tu reklamu skrz okno bufetu Burger King na pražském autobusovém nádraží Florenc. Několika světovými jazyky vykřikovala: ČESKÉ OBČERSTVENÍ.

Šlo o narážku na americký bufet, častý terč patriotických gurmánů, kteří nemají rádi kuchyňskou hygienu. Obsahem sdělení bylo něco jako: NAJEZTE SE HEZKY ČESKY.


Samozřejmě jsem tušil zradu, jsem taky Čech. Svěřte nám Čechům originální italský recept a s pomocí maggi a sojovky z něj hrdě uděláme vězeňskou šlichtu.
Slovo české odpuzuje už hezkých pár let výrazy jako občerstvení, jídlo, potraviny, lahůdky, delikatesy a vůbec cokoli spojené se stolováním jako anděl čerta; až na pár výjimek u nás nic takového neznáme. Ostatně stačí se podívat na pořad Ano, šéfe.

Přesto mi to nedalo a šel jsem za šipkou na poutači. Nakonec nádraží a&#160letiště jsou místa, kde si cizinci utvářejí první dojem nejen o zemi, ale i&#160o jejích obyvatelích. Jediná návštěva veřejného WC či stánku s&#160občerstvením vám o dotyčném národu řekne víc než sofistikovaně měřené HDP na hlavu, Václav Klaus na Hradě či orloj.
Reklama výjimečně nelhala. Bylo to skutečné ČESKÉ OBČERSTVENÍ: klobásy, mastný smrad a pocit náhlého záchvatu tyfu v břiše, který neměl nic společného s požitým hamburgerem.

Obávám se, že cizinci, kteří sem náhodou zavítají, sami ještě štědře odmění zdejší taxikáře za zločinně předražený odvoz do nemocnice, za pár stovek jim totiž zachrání život. Nebo se obratem vrátí na nástupiště a&#160prvním autobusem domů.
Nejde ale jen o jídlo. Slovo ČESKÉ se bohužel stalo synonymem nejhorších zločinů i v jiných oborech: české rádio, česká televize, česká diskotéka. Snad by měl parlament schválit zákon, který by podobné zneužívání tohoto slova trestal. Jinak pak někde v cizině náhodou řeknete, že jste Češi – a všichni utečou.





Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST