Západ podle Klause

Západ podle Klause

Západ podle Klause

Prezident Václav Klaus napsal pro sobotní LN jeden ze svých šutrovitých textů, tentokrát analýzu české společnosti dvacet let po Listopadu. Mimo jiné v ní tvrdí, že jsme součástí Západu.


„Vycházím z empiricky podmíněného přesvědčení, že jsme už dávno integrální součástí západního světa, a tudíž nikoli oázou postkomunismu,“ chce věřit prezident.
Jako obvykle nejde u Klause o nic nového, opět jen sám hrdě živí vlastní omyl. Nakonec nemůže jinak. Zbožnému přání, že z nás právě on udělá součást Západu rychleji, než se to podaří ostatním exkomunistickým zemím, podléhá už od Listopadu; přiznat nyní ošklivější realitu znamená popřít vlastní dílo, což – jak bohužel víme – není Klausovým zvykem. To spíš další kniha o sobě.
Jen slepec, případně vězeň vlastních zbožných přání může tvrdit, že jsme součástí Západu. Snad Klaus tomuto svůdnému klamu podléhá při pohledu z Hradu na bohatou turistickou část Prahy, jež Západ i připomíná – odmyslíme-li si taxikáře a kuře s broskví a sýrem v restauraci. Zbytek země však zůstává ukázkovou oázou postkomunismu – fyzicky i mentálně.
Kvůli fyzickému rozměru se stačí podívat na naše nové domy, vietnamské tržnice či restaurace; většinou fialové obludy, koženkové bundy a špagety se sójovkou. Nic takového na Západě nenajdete, dost pravděpodobně by vás za něco podobného zavřeli. Samozřejmě nemyslíte-li Západem šumavskou Folmavu, což je v případě současného mentálního klimatu na Hradě klidně možné. Nakonec stačí jen přejet hranici.
Součástí Západu ale nejsme ani mentálně. Kromě pár vyšinutých lidí vás nikdo na Západě nebude přesvědčovat, že je komunismus lepší než demokracie. Vyjeďte u nás mimo větší města, tedy zhruba mimo Prahu, a uslyšíte to až nebezpečně často. Ne snad že bychom byli Východ nějak geneticky; spíš to souvisí s Klausovou oblíbenou empirií: například s HDP na hlavu či měsíční výplatou, pokud nějakou máte.
I zde jsme někde v půli cesty od komunismu směrem na Západ. Ostatně úzce to souvisí s nostalgií mnohých lidí po komunismu: není horší úděl než žít chudý – třeba jako průměrný Čech – v demokracii a denně vidět, jak život v demokracii může být hezký, máte-li peníze. Podívejte třeba na Stanislava Grosse – tomu říkám Západ! Nebo spíš postkomunismus? Pravda je, že v tom je komunismus férovější: nikdo nemá nic.
Mimochodem nejlepší důkaz, že stále nejsme skutečný, ale spíš jen papírový (institucionální) Západ, je Klausův článek. Kdybychom dávno byli Západ, nemusel by něco takového vůbec psát.




Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST


Lidové noviny:

Václav Klaus: 20 LET POTÉ: PROČ JSME NESPOKOJENI (Lidovky.cz, 22. 8. 2009)