Účty na stůl!

Účty na stůl!

Účty na stůl!

Česká média objevila nový žánr: účtové zpravodajství. Hlavní zprávou tak nyní je, kolik stojí vila v Toskánsku či předčasný návrat expremiéra z dovolené. Koho to zajímá?


Nechci být totální cynik: fotky politiků a lobbistů z Toskánska, na nichž se chlapácky zdraví v přístavu, nám mimo jiné ukázaly, proč třeba na ministerstvu dopravy údajně neexistuje jediná veřejná zakázka, o níž by nebylo předem rozhodnuto.
Jenže to dávno víme i bez morálního pnutí exšéfa rozvědky Karla Randáka, v důchodu občasného pošťáka s brašnou exotických videí a fotek. Vyjeďte do Drážďan a zjistíte, že nedávno otevřená dálnice už se frézuje, zatímco hned za hranicemi na německé straně vypadá netknutá. Snad chyba asfaltu, jak by možná z Dubaje vzkázal exministr dopravy Aleš Řebíček, kdyby jej zrovna netížilo dilema, jakou další vilu si koupit.
Pravda ovšem je, že i Mirek Topolánek mohl být aspoň tak chytrý jako Milan Urban a zkusit se před objektivem maskovat motocyklovou helmou. Zvlášť když chce být znovu premiérem. Jak má pak mít ve vládě nějakou intelektuální autoritu?
Jinak celá fotková kauza nedává moc smysl: spíš jako by i ne zcela bulvární deníky až dodatečně hledaly nějaký skandální příběh k typicky bulvárním fotkám, které zveřejnily především kvůli čtenářské atraktivitě. Protože ho nemají, přistoupily teď aspoň na hru politiků se zveřejňováním účtů.
O ty ale samozřejmě vůbec nejde. Zaprvé bohužel všichni dobře víme, jak své politiky platíme; zadruhé ani oni už nejsou takoví idioti, aby to v Toskánsku dělali tak průhledně. Éra Petra Čermáka dávno skončila. Aféra s fotkami má jediný happyend, jestli tak lze říct hrůznému zjištění: nezávislý audit na všech ministerstvech několik let zpět. A taky zjistit, jak se nám to, sakra, přihodilo s ČEZ? Jako by vláda i premiér už pár let seděli v budově jeho ředitelství.



Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST