Hledání Neparoubka

Hledání Neparoubka

Hledání Neparoubka

Není poslední dobou snadné probudit se do dne, kdy by někdo z ČSSD nekritizoval politický styl jejího předsedy Jiřího Paroubka. Naposled tzv. Vyšehradská výzva. „Jsme politická strana – ne obchodní společnost,“ ...

Není poslední dobou snadné probudit se do dne, kdy by někdo z ČSSD nekritizoval politický styl jejího předsedy Jiřího Paroubka. Naposled tzv. Vyšehradská výzva.
„Jsme politická strana – ne obchodní společnost,“ píše se v podtitulu výzvy, již podepsali poslanec ČSSD Karel Šplíchal či Erazim Kohák. Signatářům manifestu nevadí jen paroubkovsko-rathovské s.r.o., v něž se strana proměnila. „Vyhráli jsme víc velkými chybami soupeře než převahou vlastních idejí,“ analyzují celkem přesně výhru v loňských krajských a senátních volbách následovanou letošní prohrou. „To se ostatně ukázalo hned v evropských volbách.“
Vyšehradská výzva sice přímo nedefenestruje Paroubka z Lidového domu, kritizuje ale všechno, co za jeho zdmi postupně zavedl: marketingový populismus, programovou vyprázdněnost, nedemokratické sestavování kandidátek. Těžko to od kultu jeho osobnosti oddělit.
Problém ČSSD je, kdo Paroubka nahradí. Bohuslav Sobotka, distingvovaný spalovač mrtvol s nevinnou tváří, není osobnost; Zdeněk Škromach, tvář prostšího lidu, se zase spíš hodí pro psaní blogů na webu, samozřejmě po paní Petře; a David Rath? Ten se nachází v limbu nucené karantény a nikdo neví, jakými dveřmi se vrátí mezi lidi: může to být klidně ještě ošklivější, než to bývalo. Miloše Zemana radši nepočítám: celý státní partajní příspěvek za volby by padl na slivovici.
Ale možná se jen zopakuje historie: prohra ve sněmovních volbách smete Paroubka takovým způsobem, že vír ve straně vynese na hladinu někoho úplně neznámého, kdo bude moct začít nanovo. Pro ČSSD jediná šance.



Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST