Kanadská spojka

Kanadská spojka

Kanadská spojka

Zřejmě ani hrozba zavedení kanadských víz kvůli migraci Romů do Kanady neumožní pravdivou debatu o tomto fenoménu. Důkazem mediální manipulace byly úterní Události, komentáře na ČT.


„Rodiče se bojí poslat děti metrem,“ popsal v pořadu situaci Romů v Praze 14 šéf tamní sociálky David Beňák. Možná. Jenže to samé můžou říct rodiče tamních bílých dětí: v Hloubětíně i na Černém Mostě, částech Prahy 14, fungují romské pouliční party terorizující bílé děti. Nikdo z nich ale do Kanady nelétá.
Což bohužel vůbec neznamená, že u nás neexistuje rasismus namířený právě proti Romům. Naopak. A s prohlubující se hospodářskou recesí ještě zesiluje, viz likvidační útoky. Ani to ale nezakryje ošklivou pravdu: romská migrace do Kanady je z velké části ekonomicky a částečně i Romy řízená záležitost, podobně jako prostituce kolem E55, lichva či vydřidušské bydlení za naše daně nejen v Ústí nad Labem. I ona se nyní balí do podobného mediální obalu od rasismu.
To v sobotních LN potvrdil i bývalý šéf vládní Rady pro záležitosti romské komunity Roman Krištof (KANADA SE POTŘEBUJE CÍTIT MULTIKULTI, Lidovky.cz), jenž pracoval na detailní terénní studii včetně popisu zúčastněných osob. Podle něj Romové do Kanady často utíkají před dluhy, případně se tam nechávají najímat na černou práci. Stejně jako u nás pobírají i tam sociální dávky – jen kanadsky velkorysejší. Vzhledem k tamním platům, podpoře i dávkám by se tam lépe cítil každý Čech, dokonce i bezdomovec.
Že to Kanada toleruje, je pouze její věc. Pravda je, že Velká Británie před časem kvůli migraci českých Romů a jejich zneužívání tamní sociální velkorysosti změnila svůj dlouholetý systém dávek; i tehdy šlo o zhruba stejný princip jako nyní v Kanadě. Je ironií, že nic Romům v Česku neublíží hůř než podobná hra na rasismus. Jen málo Čechů chce totiž věřit, že rasismus proti nim opravdu existuje.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST


UDÁLOSTI, KOMENTÁŘE, Česká televize, 7. 7. 2009