S Klausem vzad?

S Klausem vzad?

S Klausem vzad?

Tušil jsem zradu, už když Václav Klaus před časem v TV slíbil, že se z Hradu nevrátí do politiky, ale zůstane u svých myšlenek. Nyní v Právu připustil, že jej v roce 2013 možná budeme mít zpátky.

Tušil jsem zradu, už když Václav Klaus před časem v TV slíbil, že se z Hradu nevrátí do politiky, ale zůstane u svých myšlenek. Kdo o ně kromě Petra Hájka stojí?
Nyní v Právu připustil, že jej v roce 2013 možná budeme mít zpátky. „Kdo ví, co bude v roce 2013, jestli nebude prostor pro nějaký můj další vstup do politiky s jiným praporem v ruce,“ naznačil Klaus deníku. Až za necelé čtyři roky skončí s otvíráním hradní brány turistům a trestání nás občanů Ladislavem Jaklem v TV, bude mu sedmdesát dva let. Ideální věk k pravidelnému tříbení myšlenek, jež pomalu odcházejí z hlavy. Nebo k další knize o sobě, díl X. Ale k návratu do každodenní politiky?
Zkouším přemýšlet o budoucím politickém prostoru pro Klause, a kromě pokoje s houpacím křeslem, vyhřívanou bačkorou a mladou asistentkou s talířem barevných léků mě moc nenapadá. Rok 2013 nebude začátek devadesátých let, kdy spousta z nás Klause volila kvůli svetru s jeleny, důkazu osobní odvahy. A i to skončilo jeho posledním Pyrrhovým vítězstvím ve volbách v roce 1996. V roce 2013 to bude sedmnáct let.
Jistou zkušenost s Klausovým novým praporem ale přece jen máme. Jmenuje se Petr Mach. Léta zrál ve stínu velkého učitele a letos konečně vyšel se zbožím na trh. Nebyla to zrovna prodejní bomba: Klausův ideologický klon se nedostal ani do Europarlamentu; lidi o zaťatou hradní ideologii nestáli. A to nás Mach urputně přesvědčoval, že není Klaus. Jak to bude dělat Klaus, nevím.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST