Kazatel Kocáb

Kazatel Kocáb

Kazatel Kocáb

Ministr pro lidská práva Kocáb se do úřadu vrátil s plánem, jak zlepšit situaci Romů: zřídí stálou konferenci intelektuálů, filosofů a teologů. Ta bude intelektuálně, filozoficky a teologicky bojovat s lichváři a nácky.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb se do úřadu vrátil s plánem, jak zlepšit situaci Romů: zřídí stálou konferenci intelektuálů, filosofů a teologů. Ta bude intelektuálně, filozoficky a teologicky bojovat s lichváři a nácky.
Kocáb to řekl v pořadu ČT Vedlejší efekty. Jedním z vedlejších efektů Vedlejších efektů tak bylo, že jsem málem spadl z gauče. Česko stojí na prahu rasové války, kam nás přivedla léta planých slov politiků, a příslušný ministr mobilizuje další slova. Snad tím nemyslí, že si teď romští lichváři budou za naše peníze kupovat Romy se slovy: „Bůh s Nietzschem tomu tak chtěli, že mi dlužíte milión…“
Jestli Romové, živořící v ghettech, stejně jako většinová společnost, jež je za to nenávidí, něco nepotřebují, pak právě další slova. Dvacet let všichni čekáme na činy – a teď nemyslím ty Dělnické strany. Romové i bílí musí konečně vidět, že problém lze opravdu řešit – byť velmi pomalu a nákladně. Sebehezčí slova bídu Romů ani rasismus bílých neukončí.
Ještě když Kocáb zpíval, zřídila vláda agenturu, jež se měla integraci romské menšiny věnovat pod ministerskou záštitou; za analýzu situace i řešení utratila stovky miliónů korun a dokonce projekt i spustila. Po roce ministerského i agenturního chaosu sice skončil blamáží, ne však kvůli principu; ten je vcelku správný, šlo jen o chybnou personální politiku zelených. Džamila Stehlíková prostě nikdy neměla překročit práh jakéhokoli ministerstva ve vyšší funkci než pošťačka.
Kocáb to snad myslí i upřímně, v politice vždy nebezpečná vlastnost. Plamennými slovy bez činů ale začíná bohužel nahrávat těm, kdo věří, že bylo lepší, když zpíval. A taky že si Romové nic lepšího než bídu nezaslouží.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)