Tradice marnosti

Tradice marnosti

Tradice marnosti

Podle Rádia Česko má lidovecký expředseda a exministr financí Miroslav Kalousek víc než dost podpisů, aby mohl zaregistrovat svůj dlouho utajovaný dárek voličům – konzervativní stranu TOP 09. Už běžím k volebním urnám.


Vždycky jsem si naivně myslel, že ministr financí – neplatí samozřejmě pro Bohuslava Sobotku – musí mít v hlavě něco jako kalkulačku se základními funkcemi, aby aspoň mohl sčítat aktiva a odečítat pasiva, a nakonec mám chudákům hodit smyšlenou cifru, kvůli které ho nezastřelíme. Jako vždycky v případě politiků jsem se naivně pletl.
Zkouším přijít na jediné Kalouskovo politické aktivum, a kromě padáků, co se neotvíraly, které kdysi s jeho pomocí coby náměstka ministra obrany skončily v armádě, mě nic nenapadá. Ani Boha mu moc nevěřím, pokud za něj nepovažuje sebe. A nezkoušejte na mě jeho relativní šetření na financích; s politickou podporou a slušným vychováním by to svedla většina z nás.
Tradice, odpovědnost, prosperita. Dejte si to dohromady a máte TOP. Hezké. To sakra Kalousek nemohl přemýšlet trochu déle a aspoň přijít s něčím originálním? Ani kalkulačka by nesečetla všechny pokusy o založení konzervativních stran, které prošly toaletou, ještě než pořádně vznikly. TOP bude jen další.
Možná si Kalousek nevšiml, že jsme desetimiliónová země, v podstatě průměrné velkoměsto. Kolik pravicových stran asi tak může převážně levicová česká společnost uživit? Podívejte na ODS: posledních třináct let není schopna sestavit životaschopnou většinovou vládní koalici, s níž by prosadila většinu svého programu, ani když vyhraje volby. Založením strany, jejíž případné pravicové hlasy skončí v koši, Kalousek bojuje přesně proti tradici, odpovědnosti i prosperitě.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)


Související články:
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (středa 20. května) (Reflex online, 21. 5. 2009)
Kalousek je na rozdíl od různých mamlasů, kteří se v minulosti angažovali na poli „integrace pravice“, schopný manažer. Problém je v tom...