ODS jako ČSSD?

ODS jako ČSSD?

ODS jako ČSSD?

„Evropa nebo Česko, kašlu na to všecko,“ hlásá billboard s fotkou Jiřího Paroubka, předvolební dílo ODS. Myslím, že rým musel dát lidem z Jánského vršku zabrat. Fakt si ODS myslí, že kvůli tomuhle ji někdo bude volit?


Možná v ODS naivně věří, že když negativní kampaň namířená proti ní fungovala ČSSD před posledními sněmovními i krajskými volbami, zabere stejně primitivní kampaň i naopak. Spíš by měli přemýšlet. Zaprvé: v jarních i podzimních volbách všichni dávno uvidí, že EU běží dál i bez Topolánkovy vlády – jen bez valašských vtipů; evropské hysterii snad nemůže věřit ani údajný spoluautor negativní kampaně ODS Jan Zahradil, mimochodem euroskeptik.


Zadruhé: voliči si ničeho negativního nevšimnou ani v Česku – spíš naopak. Jelikož úřednická vláda de facto nebude vládnout, což je ostatně její hlavní program, ubude v TV jejího každodenního shazování, zřejmě nejhnusnější politické disciplíny; mnozí tak Paroubkovi ještě poděkují za iluzi hezčího půlroku a těsně před volbami možná i za šrotovné. Ekonomická stránka shození vlády, Paroubkův nejhorší zločin, se do volebních témat nikdy nedostane: je příliš nudná.
Zatřetí: i se středovými fluktuanty ODS v podstatě útočí na chytřejší voliče než ČSSD, měla by proto mít i trochu chytřejší kampaň; Dacie prostě neprodáváte stejně jako mercedesy, ani v Rumunsku. Navíc pro totální negaci ODS postrádá tak silné téma, jako byly pro ČSSD zdravotnické poplatky. ODS klidně může z Paroubka dělat i Paroubka, s jeho vystupováním mimochodem dost snadný úkol, jen to nesmí vypadat úplně nedůvěryhodně.
Snad by měli na Malé Straně vymyslet, jak nám po volbách – pokud bude vládnout ČSSD – vracet vyšší daně, jimiž Paroubek ihned ztrestá své nevoliče. Nakonec obcházení zákonů se u nás poslední dobou ukazuje jako silné volební téma.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST
(Reflex online)


Související články:
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (úterý 14. 4.)
(Reflex online, 15. 4. 2009)
ODS se rozhodla poučit z úspěchů svého hlavního protivníka a zahájila negativní volební kampaň k červnovým volbám do Evropského parlamentu. Jak se zdá, jejím hlavním tématem bude „jak nám – a celé naší vlasti – ČSSD ublížila“. Je to plačtivé a směšné...