Český euroklam

Český euroklam

Český euroklam

Zdeněk Pohlreich, rázný mistr vařečky, to v kuchyni jistě umí. Ale když po nás začne v českých restauracích chtít západní ceny...

Kuchař Zdeněk Pohlreich, rázný mistr vařečky z TV pořadu Ano, šéfe!, to v kuchyni umí – bezpochyby. Problém je, když po nás začne v českých restauracích chtít západní ceny, jako třeba v rozhovoru ve víkendovém magazínu MfD.
„Lidé si už zvykli na evropské ceny za všechno ostatní. Za auta, energie, elektroniku,“ obhajuje v rozhovoru dražší jídlo. „Ale v restauracích chtějí jíst za jejich zlomek.“ Pohlreich by se měl držet kuchařky, bude to lepší pro všechny. Češi si totiž nezvykli na evropské ceny za všechno ostatní, viz třeba před časem Vladimír Železný a jeho ukradená Nova; málokdo kdy na Západě zaplatil za soukromou TV tolik co my a poté ještě dotyčnému sponzoroval velkorysou senátorskou a europoslaneckou imunitu.
Naše nižší ceny se týkají především služeb, tedy i restaurací, přestože u nás mnohé potraviny nejsou levnější. Důvodem jsou nižší nájmy i platy zaměstnanců, mnohdy poloviční až třetinové. Ostatně i proto stojí Reflex, na rozdíl od západních časopisů, jen mírně přes euro. Kdybych i já žádal západoevropský plat, rozšířil bych zřejmě frontu na úřadu práce, případně skončil u dřezu v jedné z Pohlreichových restaurací. Vsadím se, že bych neměl ani na polévku.
Už nevím, kdo přišel se stupidním argumentem parity východo- a západoevropských platů a cen první; tuším, že naše europoslance a tučné tváře chytráků z ČEZ překvapivě předběhli i piloti ČSA; i oni kdysi zapomněli, pro jaké aerolinky létají. Ale možná se blýská na lepší časy: až se vládního kormidla chopí ČSSD, přidá nám všem tolik, že si nějaké pětistovky za jídlo ani nevšimneme – a nemusí to být zrovna v Monarchu. Anebo taky ne.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

O pořadu ANO, ŠÉFE! a dalších PODRAZECH K POPUKÁNÍ psal Pavel Kovář (Reflex online, 9. 3. 2009).
...v drsnostech se předvádí přímo jako puberťák a užívá si to až nechutně. Jistě, iluze o kvalitě našeho pohostinství nejsou na místě, spíš naopak, nicméně Pohlreich silně přehání. Zkoumané restaurace záměrně a prvoplánově zesměšňuje. Ke všemu vulgárně a neinteligentně...


JEDNO KŘESLO, JEDNA EVROPA, DVĚ CENY


Marek Stoniš v článku JEDNO KŘESLO, JEDNA EVROPA, DVĚ CENY zkoumal, jaké to je, když po přijetí eura otevřete katalog Ikea.
„Majú nás za totálnych debilov!“ stručně okomentoval drastické cenové rozdíly jistý slovenský blogger.