Ivanova mela

Ivanova mela

Ivanova mela

Průšvih hrál v tváři ministra vnitra Ivana Langra, už když na tiskovce představoval stažení policie z fotbalových stadiónů ...

Průšvih hrál v tváři ministra vnitra Ivana Langra, už když na tiskovce představoval stažení policie z fotbalových stadiónů; jeho dramatický TV škleb nekompromisního politika nikdy nevěstí nic dobrého.
Ke splasknutí humbuku tentokrát stačil hned první zápas jarní části fotbalové ligy, Brno-Baník: jako tisíckrát předtím musela idioty z Ostravy na stadionu klidnit policie, soukromá ochranka logicky nestačila.


Nebyl by to typický Langer, arogantní a patetický, aby z reportérů, kteří průšvih předpokládali, nedělal za účasti policejního šéfa hlupáky. Z jeho slov i tónu se zdálo, že konečně geniálně vymyslel, jak nevyhazovat naše daně za mlácení opilých hovad: fotbalové kluby zajistí bezpečnost na stadionech vlastní ochrankou, která je zmlátí za peníze sponzorů; policii, jež bude působit pouze mimo stadiony, budou volat až v případě průšvihu.
Hezké, aspoň na ministerském papíře. Plán bohužel přináší víc otázek než odpovědí. Co je průšvih, při kterém nastupuje policie? Mají kluby peníze na dostatečnou ochranu? Může mít sebelepší ochranka autoritu těžkooděnců? Místo konkrétních odpovědí se Langer jen potutelně usmíval, jako vždy věděl své.
Na ligový fotbal bych nikdy nešel, nedá se na něj koukat. Ne náhodou mu říkáme kopaná. A byl bych první, kdo by Langrovi gratuloval, kdyby opravdu zařídil, že nás ostudná liga nestojí ani korunu. Jenže to asi nebude případ jeho plánu: fotbalové kluby budou na ochrance šetřit a vždy se radši spolehnou na policii - nějak to dopadne.
Měl bych pro Langra lepší návrh: jako ministr vnitra by mohl problémové kluby úplně zrušit stejně jako politicky nekorektní partaje, ostatně ohledně násilí a nenávisti jde o mnohem horší semeniště než třeba u mladých komunistů. Pár zbylých klubů by nemělo mít problém, nechodí na ně ani opilí idioti.
Co si o přítomnosti policie na fotbalových stadiónech myslíte vy? Hlasujte v anketě.




Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

Pavel Kovář: ZRUŠÍME ALEJE I FOTBAL? (Reflex online, 23. 2. 2009)
Jenomže fotbalový zápas za účasti tisícovek zběsilců nelze srovnávat s diskotékou, kde se dá pár výtržníků lehce zpacifikovat. Na stadiónu vládne jiná situace...