Ať žije krize!

Ať žije krize!

Ať žije krize!

Netrpím často soucitem s politiky, pohled na práci většiny z nich je jako ohlédnutí za prasklým odpadem WC. S jedinou výjimkou ...

Netrpím často soucitem s politiky, pohled na práci většiny z nich je jako ohlédnutí za prasklým odpadem WC. S jedinou výjimkou: když je ve studiu ČRo nebo ČT zpovídá moderátor Martin Veselovský. A zvlášť nyní, v době krize.
V pondělních Událostech, komentářích byl hostem i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, jeden z mála rozumnějších politiků – když má lepší den. Veselovský, jehož někdy v září posedla vize, že se Českem přeženou všechny nejhorší krize, a od té doby je ekonomickým expertem, z Římana znovu páčil další protikrizové miliardy. Jeho argument – snad vyčtený z prvních stránek webových prohlížečů – zněl, že západní země, například Německo, krizi hasí mnohem větším proudem peněz – dvěma bilióny korun.
Scheisse! Ne že by česká vláda byla ukázkou vzorového krizového managementu, včetně slavného NERVu a některých jeho poučkových TV ekonomů; její podzimní teorii o ostrovu zvaném Česko, nad nímž nikdy nezapadá slunce prosperity, bychom určitě neměli zapomenout. Srovnávat však Německo s Českem může jen někdo, kdo se učil moderovat na odpolední Nově.
Německo má trochu víc obyvatel, zhruba osmkrát; mimo je ale také argument podílu vládních stimulů na HDP: možná to vyvolávač krizí Veselovský neví, ale právě Německo je jednou ze zemí, jíž se opravdu přehnala tzv. bankovní krize, takže na rozdíl od nás muselo utrácet i na bankovní záchranu. Žádné překvapení, že když pak v TV porovnáte české a německé balíčky – nesedí! Sedět, přinejmenším procentuálně, budou moct v momentě, až si Veselovský půjde s kartou pro peníze a na displeji bankomatu uvidí: MIMO PROVOZ, MÁME KRIZI.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

Anketa: PŘESTANE KRIZE SAMA? (Reflex online, 9. 2. 2009)
Rozhovor s Martinem Veselovským MLUVČÍM? NIKDY!

Jan Potůček: MLUVČÍM? NIKDY! (Rozhovor s Martinem Veselovským, Reflex č. 10/2008)
„ ... po prvních Událostech, komentářích se mě ptali: Tobě vypadlo čtecí zařízení, viď? Na dvě sekundy jsem totiž úplně vytuhnul. Prostě mi vypadl mozek ...“