Machova kouzla

Machova kouzla

Machova kouzla

Petr Mach, šéf nové euroskeptické strany Svobodní a ideologický syn prezidenta Václava Klause, nevěří 64 procentům Čechů ...

Petr Mach, šéf nové euroskeptické strany Svobodní a ideologický syn prezidenta Václava Klause, nevěří 64 procentům Čechů, kteří nyní podle průzkumů souhlasí s Lisabonskou smlouvou. Jak napsal v HN, věří radši 70 procentům těch, co smlouvě nerozumí. Zajímavý selektivní přístup.
Mach má pravdu, že výzkumy veřejného mínění klamou: na čem například stojí neochvějná popularita Vlasty Parkanové? Snad na soucitu, že coby žena vede velmi mužské ministerstvo obrany, ač armádě vůbec nerozumí? Nebo na jejím účesu připomínajícím hospodářský klid komunistických časů? Těžko říct.
Macha nyní zase zajímá, co stojí za nárůstem sympatizantů Lisabonské smlouvy, již ještě vloni na podzim většina Čechů zavrhovala. Což je trochu pokrytecké: i tehdy totiž většina lidí smlouvě nerozuměla; prostě jich pouze bylo víc proti. Nakonec: kdysi býval velmi populární i jeden politik – Stanislav Gross. Než to přehnal s igelitkami plných peněz.
Mach se ohání tím, že bychom neměli podepisovat smlouvu, jíž nerozumíme. Proč ne. Lisabonská smlouva je ale jiná smlouva; s výjimkou Irska ji schvalují či odmítají politici, jde o politickou smlouvu. I proto se nedá číst, to za nás mají dělat právě politici; i proto jsme je nevyhazovali okny, když si naposled zvýšili platy, náhrady, příplatky atd. Většina výzkumů ohledně Lisabonské smlouvy souvisí s tím, jak ji občanům tlumočí politici. Možná nárůst jejich příznivců souvisí se vstupem lidí jako Mach do politiky. Většina si stále až příliš živě pamatuje Grosse, podobně mladého a zmateného kluka jako Mach. A to měl křišťálově jasné argumenty!



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

Jan Potůček: KDY ZALOŽÍ STRANU ŠEBESTOVÁ? (Reflex online, 5. 1. 2009)
Petr Mach, předseda Centra pro ekonomiku a politiku, organizace poklonkující Václavu Klausovi, zakládá novou politickou stranu, ve které by se měli soustředit všichni nespokojenci z ODS. Takové druhé Sarajevo, ale tentokrát „správné“, protože ho dělají ti „správní“ lidé.
Mé objetí s prezidentem Sarkozym

Bohumil Pečinka: MÉ OBJETÍ S PREZIDENTEM SARKOZYM (Reflex č. 1/2009)
„Pokud by Lisabonská smlouva fungovala od prvního ledna 2009, pak by naše předsednictví bylo zcela jistě ochuzeno. Především by byla výrazně oslabena role samotného premiéra předsedající země,“ říká v rozhovoru místopředseda vlády pro evropské záležitosti ALEXANDR VONDRA.
Bohumil Pečinka: KDO TO KOMU OSLADÍ? (Reflex č. 1/2009)
Když se Francouzi, Němci a Britové na něčem domluví, je to v evropských dějinách vzácný jev. Poslední dohoda z jara 2008 zněla: přijmout Lisabonskou smlouvu ...
Aréna názorů: SCHVÁLIT LISABONSKOU SMLOUVU? (Reflex č. 51-52/2008)
Jiří Paroubek: ANO: VYJDEME Z MRTVÉHO BODU ...
Vladimír Železný: NE: LIKVIDUJE NAŠI SUVERENITU ...

Petr Holec: TAK BLÍZKO, TAK DALEKO (Reflex online, 15. 12. 2008)
... jedním z nich byl i čtyřiadvacetiletý kluk jménem Mach píšící hezké mladické články, jaké v tomto věku píše většina z nás – jen ne o Klausovi. Tak se stal šéfem Centra pro ekonomiku a politiku. Nyní máme všichni sklidit plody.