Přezrálý Camembert

Přezrálý Camembert

Přezrálý Camembert

Pomalu začínám mít dost Francie. Nebo spíš Česka a našich novinářů donekonečna citujících francouzské novináře, kteří nám ...

kvůli svému prezidentovi nemůžou zapomenout, že jsme po Francii doopravdy převzali předsednictví EU. Představte si ten klid, kdyby měl Nicolas Sarkozy o pár centimetrů navíc. A Petr Šimůnek, moderátor nedělní Partie na Primě, vlastní názor.
Šimůnkovým posledním hostem byl vicepremiér pro Evropu Alexandr Vondra, nyní též přezdívaný vicepremiér pro Entropu. Šéfredaktor Hospodářských novin se ho pochopitelně nemohl neoptat na Davida Černého, jehož velkolepé dílo navždy zůstane naším největším příspěvkem EU. Proč ale naše předsednictví stále hodnotit prizmatem nepřejících pšouků francouzských novinářů, často nešťastných básníků? Hodnotili snad oni vlastní předsednictví prizmatem českých novinářů? Určitě ne. Jsme snad jediní, koho stále trápí kritika francouzského tisku. Nemohl by mít svůj vlastní názor – a případnou kritiku – aspoň šéfredaktor seriózního deníku?
Když už jsme u pasivity: někdy bývá méně více. Třeba když francouzský prezident domluví mír, měl by si dávat pozor, za co se pak oslavuje. Pamatujete na Rusko s Gruzií, údajný úspěch francouzského předsednictví? Jménem EU Sarkozy domluvil Gruzii mír, jímž ji připravil o část území, když se Rusko z okupovaných území odmítlo stáhnout. Vrcholem pak bylo, když sem odmítlo vpustit i mírové pozorovatele EU. Je tohle typicky francouzská aktivita? Jestli ano, měli bychom v EU vést vážnou debatu, jestli by Francie měla Evropu ještě kdy zastupovat. Co když příště přijdou na řadu Karlovy Vary?




Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST (Reflex online)


Související články:

Foto Profimedia/Isifa
Bohumil Pečinka: KDO TO KOMU OSLADÍ? (Reflex č. 1/2009)
„Je to součást mocenského systému, který se tímto způsobem snaží prosazovat globální zájmy a poslání Francie. To jen hloupá česká média na tuto hru skáčou, bičují svou zemi za věci, jež nikdy neudělala, a dělají z nás neschopné Švejky, čímž přistupují na francouzskou hru a naši národní pozici tím jenom oslabují ...“

Partie (TV Prima, 25. 1. 2009)